Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Дезинформацията - основният враг на лекарската индустрия

Георги Ауад, директор на агенцията за медийни анализи Perceptica; Елена Матеева, член на борда на директорите на Българското дружество за връзки с обществеността и член на Европейската асоциация на комуникационните директори; Бизнес старт, 26.03.2019

09:48 | 26 март 2019
Георги Ауад, директор на агенцията за медийни анализи Perceptica; Елена Матеева, член на борда на директорите на Българското дружество за връзки с обществеността и член на Европейската асоциация на комуникационните директори. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Ауад, директор на агенцията за медийни анализи Perceptica; Елена Матеева, член на борда на директорите на Българското дружество за връзки с обществеността и член на Европейската асоциация на комуникационните директори. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът на хората относно имиджа на лекарската индустрия е потокът от недостоверна информация. Фактите често се изкривяват с цел сензация. Това коментираха Георги Ауад, директор на агенцията за медийни анализи Perceptica и Елена Матеева, член на борда на директорите на Българското дружество за връзки с обществеността и член на Европейската асоциация на комуникационните директори; в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

За комуникацията на фармаиндустрията голяма пречка се оказват регулациите, които държавата на налага, посочи Елена Матеева.

"Последното обновяване на закона, който регулира рекламата на лекарствените продукти, е от 2012 г. За дигиталната ера 7 години са изключително дълъг период. Без регулациите, от друга страна, фармаиндустрията и други компании биха могли да облъчат хората с много съдържание, а така ще възникне краен шум, който ще обърка клиентите. В интернет пространството контролът не е толкова строг, но същевременно фармаиндустрията има вътрешни регулации, които не позволяват директен разговор с крайния потребител".

Голям проблем се явява и че хората не са склонни да се доверят на лекарите си, когато става дума за по-леки заболявания като грип, уточни Георги Ауад.

"Наблюдаваме феномен, че си мислим че знаем повече, отколкото действително знаем. Смятаме своята експертиза за по-значима от тази на реалните капацитети. В световен мащаб се наблюдава тенденцията фармакомпаниите да създават здравни блогове по терапевтични групи. Друга добра практика е съвместни информационни за широката общественост кампании на фирми, които произвеждат лекарства за сходни заболявания", отбеляза Елена Матеева.

Световна тенденция е хората да не бъдат разглеждани като пациенти, а като потребители, спомена Елена Матеева. Тя допълни, че е прекрасно е да има иновации в системата на здравеопазването, но е необходим ресурс от лекари, които да ги използват.