Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Увеличените средства от ЕС за България, Румъния и Гърция ще имат логични основания

Димитър Манов, управител на консултантска фирма "Сибола", Бизнес старт, 15.02.2019

10:10 | 15 февруари 2019
Димитър Манов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Манов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новината за подкрепата от страна на ЕП на увеличението на финансирането на България от европейски фондове за следващия програмен период се очаква от последните 7 - 8 месеца. Тя се основава и на общи политики на съюза, по които имаше консенсус, а увеличение на средствата е предложено за няколко държави, като най-съществено е за България, Румъния и Гърция. Това становище сподели Димитър Манов, управител на консултантска фирма "Сибола", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

Предстои това да бъде гласувано от европейския парламент, но Манов посочи логиката на предложенията за тези увеличени средства от структурните фондове на ЕС.

"България, Румъния и Гърция попадат в два приоритета, които ставата основа на това голямо увеличение. Те са в най-неравностойно икономическо положение, показателите на страните от Централна Европа като Чехия, Словакия и Полша като стандарт на живот надминаха тези в Гърция. Други държави, за които има съществено увеличение на бюджетите, те са от Стара Европа, са Испания и Италия, в които имаме невъзстановяване от кризата от 2009 г. и това е едната от причините, а освен това те имат доста разходи поради положението си на южната граница на Европа с мигрантите. Това са основните причини, които засягат България. В логиката на разпределението на средствата имаше един нов компонент, свързан с мигрантите, поради което и ние имаме съществено подобрение", каза още Манов.

Кои фундаменти и политики са в приоритетите на финансова подкрепа от ЕС в следващия програмен период - гледайте във видео материала.