Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

ЕЦБ не е панацея

Георги Вулджев, главен редактор на ЕКИП, Бизнес старт, 23.08.2018

11:15 | 23 август 2018
Автор: Даниел Николов
Георги Вулджев, главен редактор на ЕКИП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Вулджев, главен редактор на ЕКИП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Някои страни от еврозоната продължават да имат проблеми с банковия надзор, което показва, че ЕЦБ не е панацея. Това каза Георги Вулджев, икономист и главен редактор на ЕКИП, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Най-скорошният пример е една банка в Латвия, която фалира в началото на тази година заради корупционни схеми, като страната от няколко години е под надзора на ЕЦБ, а в ERM II е от над 10 години. Това означава, че надзорът не функционира като „панацея“. Въпреки че една страна е под надзора на ЕЦБ, могат да се извършват съмнителни схеми“.

Правителството ще следи в кои сектори трябва се затегне контрола според препоръките на Европейската централна банка (ЕЦБ), за да приемат България в чакалнята на еврозоната. През следващите месеци ще бъдат представени подробности около одобрения план за действие на правителството за влизане във валутния механизъм ERM II. 

„Най-рано България ще влезе в банковия съюз и чакалнята на еврозоната в рамките на 1 година, колкото е и поставеният срок от Европейската комисия (ЕК). Трудно е да се каже дали ще има реално подобрение под надзора на ЕЦБ. Тези мерки няма да навредят, но не трябва да сме твърде оптимистични за подобрението на качеството на регулацията и надзора в България. Когато страната беше приета в Европейския съюз (ЕС), смятахме, че всички проблеми с корупцията ще бъдат решени, но това не се случи. Същото е и с ЕЦБ“.

Икономистът изрази мнение и по темата за фалиралото застрахователно дружество „Олимпик“.

„Цялата отговорност по случая трябва да поеме еквивалентът на българската комисия по финансов надзор в Кипър, тъй като фирмата е базирана в Кипър. Отговорността на българската комисия е да информира обществеността за ситуацията и трябваше да защити българските клиенти. България не се справя достатъчно добре с надзора върху небанковия сектор, въпреки че не трябва да обвиняваме изцяло КФН в грешка в надзора. Единствената грешка на комисията е, че се надяваше да прехвърли отговорността на Кипър“.

Целия разговор вижте във видеото.