Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Облекчаване на административните процедури при приемa иска родителски комитет

Инж. Васил Николов, Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система

09:38 | 17 август 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инициативния комитет от родители настоява Столична община незабавно да направи работна група с участие на граждани, която да анализира най-важните и необходими действия по повод недостига на образователна инфраструктура, с прозрачна работа и бързи решения. Драстични промени в дирекция Образование на Столична община е второто искане на родителите, тъй като тя не контролира детските градини, в резултат на което се допускат много нарушения.Това каза Инж. Васил Николов, Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Комитетът се опитал да изготви и предложи проект, но установил, че публичната информация, с която той разполага се разминава с реалността. Освен информацията на родителите, друг източник е определен от Закона за достъп до обществена информация, но въпреки това Столична община я отказва, затова са заведени над 200 дела срещу нея, посочи гостът.

Има сериозно разминаване в начините на изчисляване на недостига на училища в общината - от Столична община го изчисляват като цяло, а за Комитета е важно той да се изчислява по райони, каза още Николов, защото има райони с голям недостиг, както и други със свободни места, но това не рационализира отиването на училище през огромни разстояния. 

Гостът изрази отношението на протестния комитет срещу факта, че учителите са докарани до една безпомощност, притиснати от много административни тежести, от многото деца в групата, от своите ръководители.

Той посочи още, че инициативният комитет има намерение да действат чрез законови граждански мероприятия.

"Трябва да се върви в една посока и да си помагаме, общината ни обвинява, че правим политическа атака, а това не е така. Кои са управниците не  е важно за нас, а да се решат проблемите по настаняването на деца в учебни заведения, да се облекчат тежките административни процедури при приема, при избора от родителите на деца с хронични заболявания. Всичко може да се опрости с включваме на механизми в самия софтуер".

Още по темата - гледайте видеото.