Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Политиката на Ердоган води единствено до прегряване на турската икономика

Юлиян Войнов, икономист, Светът е бизнес, 14.08.2018

22:00 | 14 август 2018
Юлиян Войнов, икономист, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Юлиян Войнов, икономист, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От доста години макроикономическите показатели в Турция се влошават на базата на провежданата икономическа политика от президента на страната Реджеп Ердоган. Това влошаване се ускори най-вече след последните избори, проведени в страната, назначаването на зeта на Ердоган за министър на финансите и поемането на контрола върху Турската централна банка от самия Ердоган. Цялата му политика до момента води до едно скоростно прегряване на икономиката. Това каза Юлиян Войнов, икономист, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Николай Кръстев.

Войнов посочи, че действията на Евроган все пак са били удачни до даден момент, но той изпуска необходимостта от промени.

“Докато финансовата ситуация в световен мащаб беше напрегната и несигурна и централните банки използваха количествени улеснения, то тази политика работеше. След това обаче те обявиха края на количествените улеснения - първоначално Фед, ЕЦБ също намекна, че това ще се случи. Последва и вдигане на лихвените равнища. Това трябваше да се случи и в Турция, само че Ердоган настоява именно за обратното”.

Икономистът посочи, че увеличението на митата на вноса на алуминий и стомана от Турция в САЩ се е оказало крайната точка преди кризата в страната. Все пак той добави, че те няма да имат съществено отражение.

“Целта на митата е да повиши цената на вноса на турските продукти, но пониженията в цената на лирата компенсират тези увеличения”.

Според Войнов твърденията, че случващото се може да има положителни ефекти върху турската икономика и да увеличи износа от страната са верни, но само в краткосрочен план.

“Проблемът е, че през последните години износът на Турция на суровини, материали и продукти, произведени в самата страна намаля. За сметка на това изключително много се увеличи износа на материали, свързани с автомобилната индустрия, на базата на инвестициите в страната. Това означава, че едновременно с обезценката на валутата се повишава цената на частите, които влизат в страната за производството на съответните агрегати. Това ще оскъпи допълнително продукцията, което в дългосрочен план ще повлияе негативно на платежния баланс на Турция”.

Блокирането от Ердоган на продукти на американската електроника гостът посочи, че “показва политическо разбиране на турския ръководител как може да бъде отговорено на чисто икономически провокации”. Той допълни, че това далеч не е правилният отговор в настоящата ситуация.

“Реториката на Турция по отношение на САЩ трябва да се успокои, да се потърси помощ от МВФ и да се увеличат лихвите в страната”.

Войнов каза още, че кризата в Турция няма да бъде прекратена, дори и да се спре девалвацията на турската лира

“Проблемите на турската икономика са дългосрочни, въпреки огромния ѝ растеж. Безработицата остава висока, което означава, че политиките, които се провеждат в страната, водят до прегряване на икономиката и не изчистват структурните проблеми".

Вижте целия разговор във видеото.