Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Санкциите на ЕС срещу Русия – логични, но същевременно безсмислени

Кристиян Шкварек, Мисъл, Никола Филипов, ЕКИП, Бизнес старт, 22.12.2017

10:31 | 22 декември 2017
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Санкциите срещу Русия от страна на ЕС е логичен отговор на незаконната анексия на п-в Крим през пролетта на 2014 и агресията й в Украйна. Друг обаче е въпросът дали тези санкции постигат нещо или просто са един ПР ход, чрез който да се демонстрират действия.

Това коментира пред Живка Попатанасова в „Бизнес старт“ Никола Филипов от ЕКИП. Гост в студиото бе и Кристиян Шкварек от „Мисъл“. Гостуването на двамата в студиото на сутрешния блок бе продиктувано от вчерашното удължаване на европейските санкции срещу Москва до 31 юли 2018.

В исторически план подобен род санкции не дават ефект, смята Филипов, давайки пример с Иран, който бе подложен на изключително силни санкционни действия, а в момента е регионален лидер в Близкия Изток.

От своя страна Шкварек смята, че рестрикциите срещу Кремъл са малки от гледна точка на направеното в Украйна и не дават ефект, но отказа от тях би означавал капитулация на ЕС от първия по-сериозен геополитически сблъсък с Руската федерация. 

„Тези санкции трябва да бъдат продължени или усилени, за да покаже Европа, че може да бъде някакъв геополитически лидер в XXI век, или да бъдат заменени от някакви ефективни мерки срещу руснаците“, посочи той.