Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Алтернативен бюджет за 2018 - с ниски данъци и излишък

Калоян Стайков, ИПИ, Бизнес старт, 13.11.2017

09:00 | 13 ноември 2017
Обновен: 10:02 | 13 ноември 2017
Калоян Стайков, ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.
Калоян Стайков, ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

За 15-та поредна година Институтът за пазарна икономика (ИПИ) ще представи своята визия за Алтернативен бюджет с ниски данъци и бюджетен излишък.

Основният смисъл на този алтернативен бюджет е първо да се хвърли повече светлина върху публичните финанси и второ – да се даде наистина алтернатива на това, което се предлага, защото рядко се случва предлаганият бюджет да е взел предвид абсолютно цялата информация и да е напълно обоснован. Това каза Калоян Стайков от Института за пазарна икономика в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

„Много по-често бюджетите са малко или много инертни, те карат по течението. Например бюджета, който се предлага за догодина, някои биха го нарекли предпазлив, предвид предстоящото председателство. Но според мен е по-скоро мързелив, отколкото нещо друго, защото той разчита повече на икономическия растеж, който води до повече приходи, и съответно срещу приходите веднага се намират и повече разходи, така че да се отговори на известното недоволство в администрацията“.

По думите му целта на алтернативния бюджет е да покаже, че наистина има алтернатива, не е проблем да се оптимизират публичните разходи и да се намаляват данъците, стига да има адекватна политика.

Стойков посочи, че другото важно нещо е, че алтернативният бюджет предлага и фокус на политиката през следващата година.

„Например през предходната година това беше задаващата се политическа криза, тъй като разбрахме, че ще има предсрочни избори. Предната година беше съдебна реформа, а тази година фокусът е образование, тъй като виждаме, че икономиката се среща със сериозни затруднения на пазара на труда“.

Той поясни, че за да се разрешат затрудненията е необходимо адекватно образование, което да отговори на тези нужди. А от друга страна, колкото е по-образовано едно население, толкова по-лесно посреща евентуални бъдещи кризи.

Какво всъщност предлага алтернативният бюджет? Той ще бъде представен в пресклуба на БТА днес (13.11.2017) от 12:00.