Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Течната биопсия отваря нов хоризонт в лечението на рак

Проф. д-р Марта Хофман, ръководител на отдел "Нуклеарна медицина" Wiener Privatklinik, в "Бизнес старт", 19.06.2024

10:15 | 19 юни 2024
Обновен: 10:11 | 21 юни 2024
Автор: Галина Маринова

Бъдещето при лечението на раковите заболявания е комбинация от онова, което наричаме „течна биопсия“ и образна диагностика и може би еластография. Течната биопсия е, когато в кръвта се откриват туморни характеристики посредством кръвни тестове. Това каза проф. д-р Марта Хофман, ръководител на отдел "Нуклеарна медицина" Wiener Privatklinik, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Комбинацията от всичко ще бъде най-важната част. Биопсията, която да ни покаже характеристиките на тумора. Освен това хирургична проба, която да ни покаже всички части на тумора с възможност да имаме молекулярна карта на тумора. 

Например, някои части на тумора ще реагират на лъчетерапия, докато други части на тумора може да реагират на химиотерапия. Ние ще комбинираме двете, за да получим пълна ремисия на всички части на тумора, обясни медикът.

"Туморните заболявания понякога са много хетерогенни – понякога метастазите се държат по различен начин от първичния тумор. Рецидивът на тумор понякога е по-агресивен, отколкото първичния тумор. Затова е важно да знаем как изглеждат клетките към този момент – има ли нови молекулярни и биологични характеристики". 

На въпроса какво е бъдещето на нуклеарната медицина, какво можем да очакваме от нея за в бъдеще и дали този вид медицина е на върха в момента събеседничката каза: "Не, за момента се чувстваме все едно се издигаме нагоре много бързо. Това е важен момент за нуклеарната медицина, защото е първият път, когато онкологично движените фармацевтични компании смятат, че може да са ни партньори. Например, да ни предоставят изследвания върху стадии от 1 до 3, което ни помага да стигнем до нови етапи на тераностиката".

"Започваме с нови съединения, например за рака на гърдата като се фокусираме върху естрогеновите рецептори и създаваме терапия специално за тези рецептори. Има нов хоризонт за нуклеарната медицина, който идва с много старата идея на тераностиката – т.нар. „златен куршум“. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.