Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Грижата за професионалното здраве подобрява работоспособността на служителите

д-р Мария Титопулу, експерт по социална медицина, собственик на ЛОТ-КОНСУЛТ, в "Бизнес старт" 23.05.2024 г.

12:00 | 23 май 2024
Обновен: 12:06 | 23 май 2024
Автор: Георги Месробович

Нивото на грижата за здравословната работна среда е добре в България, но може да се подобри чрез приемането на добри практики и тенденции по света. Компаниите предлагат различни видове места за отдих, спортуване и достъп до експерти, които да помагат на служителите при психологически проблем. Все повече доклади отбелязват важността на психичното здраве, като превенция на сериозни болести, това коментира д-р Мария Титопулу, експерт по социална медицина, собственик на ЛОТ-КОНСУЛТ, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова. 

Изводите от конгрес, проведен в Маракеш за професионалното здраве на работните места, са свързани с това, че светът се променя и трябва работниците да се адаптират към това, каза Титопулу. Българското участие на срещата е било минимално, като само ЛОТ-КОНСУЛТ е била участник, представляващ страната.

Гостът обясни, че живеем в динамичен свят с голямо геополитическо напрежение и промени, което влияе пряко на работния и социалния живот на служителите. Все повече се обръща внимание на стреса, който е в основата на множество заболявания.

Нивото на грижата за здравословната работна среда е добре в България, но може да се подобри чрез приемането на добри практики и тенденции по света. За целта, ЛОТ-КОНСУЛТ стартира национално проучване, касаещо психосоциалните рискове и нагласите на работодатели и служители по отношение на управлението на тези рискове. Целта на изследването е да успее да разграничи особеностите в страната, за да може да адаптира добрите практики и тук.

Вече на работните места не се гледа само и единствено физическата безопасност при труд, а благосъстоянието и благополучието стават все по-важни. Тук идва ролята на проучването, което ще предложи най-добрите работещи социални пакети на компаниите и служителите.

Компаниите по света предлагат различни видове места за отдих, спортуване и достъп до експерти, които да помагат на служителите при психологически проблем. Все повече доклади отбелязват важността на психичното здраве, като превенция на сериозни болести. В малките и средни предприятия, често не се зачитат някои правила в тази насока, като правото на изключване.

„Балансът трябва да дойде от културата на работодателя на първо място, защото той като лидер трябва да задава тона и посоката на движение. Имаме ясно разписани правила в това отношение – правилници за вътрешно трудовия ред. Моят съвет към работещите хора е да четат и да познават правилата и правата си. В тази насока е важно да споменем и ранното обучение. Не е работещо решение – младият човек да се сблъсква с тази тема на първия си работен ден, когато му се прави инструктаж. Това трябва да бъде извършвано още на ниво ученическа скамейка.“

Новите технологии също помагат за здравето на служителите, като се използва изкуствен интелект за прогноза и превенция на евентуални трудови инциденти. Гостът обясни, че ИИ ще навлиза все повече, за да оценява рисковете на работните места.

С оглед на демографската картина в България и Европа и липсата на работна ръка, здравето на служителите става все по-важно и за работодателите. Когато един работник е в отлично здраве постига повече и помага за достигане на целите на компанията.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.