Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Евровата платежна система за банките е готова, от есента и за незабавни плащания

Мирослав Вичев, Главен изпълнителен директор Борика АД, "Бизнес старт", 23.05.2024 г.

10:44 | 23 май 2024
Обновен: 12:07 | 23 май 2024
Автор: Даниел Николов

Почти всяко пето плащане в България е незабавно, все по-популярни стават незабавните blink плащания чрез мобилен номер, като този вид плащания предоставят нови, по-евтини и по-бързи и по-удобни способи от традиционните до момента. Във връзка с присъединяването на България към еврозоната в момента има сериозен фокус към международните разплащания в евро. От 9 юли евровата платежна система на Борика АД ще има достъп до всички платежни институции в Европа, а от октомври ще бъдат пуснати и незабавните плащания към всички европейски банки. Това каза Мирослав Вичев, Главен изпълнителен директор Борика АД, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Имаме еврова платежна система, работеща и в момента - това, което ще направим е да обновим тази система по най-съвременен начин, така че да работи 24/7, да достъпва всички контрагенти в Европа и България, и да има пълния набор от услуги. Това обновяване ще е налично още тази година. Независимо от конкретната дата за присъединяване към еврото, банките могат да се присъединят и огромна част от тях ползват тази система в момента... В момента на присъединяване към еврото ще бъде затворена българската платежна система."

Плащанията ще стават до час-два, или до десет секунди, ако са пуснати като незабавни, каза Вичев.

Изкуственият интелект в момента помага в борбата срещу финансовите измами и прането на пари, каза Вичев. "Анализът на данните по по-интелигентен начин позволява автоматизирано да се вземат решения за кои са съмнителни плащания, по какъв начин да се блокират и как да можем достатъчно бързо да реагираме."

Какви са рисковете от AI в платежните системи, какъв ще е ефектът върху финтех, какво ще е взаимодействието банки-финтех може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.