Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Предсрочните избори вече забавят достъпа до финансиране от ЕС за малкия бизнес

Елеонора Негулова, председател на Национално сдружение на малкия и среден бизнес, "Бизнес старт", 10.04.2024 г.

10:35 | 10 април 2024
Обновен: 11:13 | 10 април 2024
Автор: Даниел Николов

Политиките към малкия и среден бизнес са хиперцентрализирани, като това засягат и достъпа до финансиране по оперативните програми, и секторът вече няма сериозни очаквания от политиците да решат проблемите след изборите. Това би било някаква форма на мазохизъм, отново сме оставени всеки да се спасява сам, каза Елеонора Негулова, председател на Национално сдружение на малкия и среден бизнес, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Икономическите процеси зависят от взимането на решения и това вероятно ще бъде затруднено от поредните предсрочни избори в България и смяната на екипите в администрацията. Тази промяна засяга повече висшия ешелон и експертите държат нещата в степен да не се разпадат, коментира Негулова.

Изборите вече забавят достъпа до финансиране по различни програми, но малкият бизнес успява да изпълнява ролята въпреки тези проблеми.

"Малкият бизнес стои на пост, но работи на три скорости. Има фирми, които са намерили своята ниша и се справят със ситуацията; има други, които имат проблеми и имат нужда от подкрепа, но няма кой да им я предостави точно в този момент; има трета категория, които вече се задъхват и трябва да се преструктурират или да затворят. За всяка една от тези скорости трябват различни политики, но по места няма центрове за бизнес подкрепа - това се случва само в големите градове, а в малките населени места е хроничен проблем."

Реалните ни очаквания са политиците да разберат, че малкият и среден бизнес е основният работодател, данъкоплатец и местен инвеститор, особено в ситуация на лиспващи външни инвестиции, каза Негулова.

"За съжаление непрекъснато потъваме в скандали и политически процеси и няма възможност да се стигне до момент на взимане на стратегически решения."

Как малкият и среден и бизнес гледа на влизането на страната в еврозоната и как навлизат устойчивите бизнес модели може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.