Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Мнозинството от американците възприемат работата от разстояние като риск за кариерата си

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 29.02.2024 г.

13:14 | 29 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria


Според проучване, проведено за Bloomberg News от Harris Poll, повече от половината американци смятат, че работата от разстояние е в ущърб за кариерното развитие. Дори сред работещите от разстояние 50% твърдят, че това вреди на професионалното израстване. При хибридните работници този процент възлиза на 57%. Това коментира редакторът Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Тези мнения изглежда тласкат служителите обратно към офиса. Около 52% от хибридните работници са заявили, че са се върнали в офиса поради опасения за уволнения или за кариерно развитие. Сред дистанционните служители повече от 50% заявиха, че се притесняват, че отсъствието им в офиса ги прави уязвими за съкращения и намалява шансовете им за повишение.

Това е разочароваща промяна за служителите, които са открили широк спектър от предимства на гъвкавата работа. В проучването на Harris 63% от работещите американци са заявили, че биха предпочели да работят дистанционно, ако зависеше от тях. Трима от всеки петима твърдят, че работата от разстояние помага за преодоляване на неравенството на работното място. Респондентите също така твърдят, че има значителни ползи за жените, цветнокожите служители и работещите родители. Освен това 59% от анкетираните са заявили, че работата от разстояние е най-полезна за американците от средната класа, докато 27% са заявили, че тя е най-заможния слой на обществото.

Рубриката ни отведе и в Австралия, където търговците на дребно започнаха новата година положително, като през януари продажбите се възстановиха след значителния спад през предходния месец. Продажбите са нараснали с 1,1% спрямо декември, което е малко по-малко от очакваното увеличение от 1,5%, сочат данните на Австралийското статистическо бюро. Резултатът следва ревизирания нагоре спад от 2,1% през декември, след като потребителите ускориха разходите си, за да се възползват от намаления като Черния петък. 

Докладът за търговията на дребно идва ден, след като данните показаха, че австралийската инфлация е била стабилна през януари на ниво от 3,4%, докато икономистите прогнозираха ускоряване. По-слабият ръст на продажбите и потребителските цени предполага, че цикълът на затягане на политиката на Австралийската централна банка набира сила сред домакинствата.

Целия коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.