Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Адв. Мадин: Навални остави значимо наследство за развитието на международното право

Адв. Стоян Мадин, Фондация "Български адвокати за правата на човека", в "Бизнес старт", 22.02.2024

11:55 | 22 февруари 2024
Автор: Галина Маринова

Навални остави едно голямо наследство в международното право, доколкото съумя на няколко пъти да осъди Руската федерация в съда в Страсбург и някои от решенията допринасят за развитието на правото в световен мащаб. Както в Русия, така и в Украйна много трудно можем да говорим за защита на човешките права по съдебен ред, докато военният конфликт е висящ. Това каза адв. Стоян Мадин, Фондация "Български адвокати за правата на човека", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"От множество доклади на международни организации и на журналисти е видно, че руската страна нарушава хуманитарното право. Но както в Русия, така и в Украйна много трудно можем да говорим за защита на човешките права по съдебен ред, докато военният конфликт е висящ. След края му има няколко начина за търсене на отговорност. Руската държава носи отговорност съгласно международното право и има момент, в който можем да имаме и индивидуална наказателна отговорност, както за командването на военните действия, така и за извършителите им. Но следва малко или много да се изчака приключването на конфликта, за да се потърси отговорност - индивидуална или държавна".

За практиката и процедурите в подобни случаи гостът каза, че "след Втората световна война практически такъв голям конфликт на територията на Европа не е имало, но ако се вземе като отправна точка гражданската война в Югославия, там беше създаден специален трибунал за търсене на отговорност на извършителите на престъпленията. А доколко може да се говори за търсене на обезщетения от конкретни физически лица от конфликта, обикновено тези въпроси се решават със специални комисии, които се създават след приключването на военните действия". 

На въпроса как смъртта на руския опозицонер Навални е отекнала в правната общност адв. Стоян Мадин каза, че трябва ясно да разграничим политическата кариера на Навални и негвата борба на междунардно-правната арена.

"Навални остави едно голямо наследство в международното право, доколкото съумя на няколко пъти да осъди руската държава в съда в Страсбург и някои от решенията допринасят за развитието на правото в световен мащаб". 

Вътре в Русия хората да потърсят правата си, когато те са нарушени от руската държава, е изключително трудно, каза адв. Стоян Мадин. Ако погледнем последните изявления на Мариана Кацарова, специалният докладчик на ООН за правата на човека в Русия, ще видим, че има данни за тотална липса на справедлив процес и независима съдебна власт. Тоест, на национално ниво няма как, поне това е становището на повечето международни правозащитни организации, няма как да се търси някакво обезщетение или справедливост".

За съжаление Русия вече не е част от Съвета на Европа. Не е страна от Европейската конвенция за правата на човека, което автоматично води до невъзможност определени дела да стигнат до съда в Страсбург". 

"Хуманитарното право има един основен принцип - и Украйна, и Русия следва да се съобразяват с него. Няма никакво значение кой е започнал военния конфликт - кой защитава и кой напада. При всички положения следва да се направи ясна разлика между цивилно население и военни, между цивилни и военни обекти. Имаше случаи, в които станахме свидетели на грандиозно неспазване на международното хуманитарно право - взривяването на язовирната стена на "Нова Каховка". Има големи нарушения на Женевските конвенции в тази война".  

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.