Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

„Булметал“ с IPO: Целим разрастване в Европа, но пробихме и в Канада

Бойко Шойлеков, член на УС и главен финансов директор на „Булметал“, „Бизнес старт“, 6.12.2023 г.

10:00 | 7 декември 2023
Обновен: 14:53 | 7 декември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Българският производител на машини и линии за метален амбалаж „Булметал“ реализира два успешни проекта в Канада и е в напреднали преговори за нови два проекта. Това съобщи Бойко Шойлеков, член на Управителния съвет и главен финансов директор на „Булметал“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Повод за гостуването беше предстоящото първично публично предлагане (IPO) на компанията на Българската фондова борса (БФБ). „Булметал“, който е и водещ производител на метални кутии и опаковки в България, ще търси до 10 млн. лв. свеж капитал. Мениджър на емисията е „ЕЛАНА Трейдинг“.

„Булметал“ е една от малкото български компании със собствени заводи в Германия (BiBRA) и Италия (Cevolani).

„Като говорим за завода ни в Италия, искам да отбележа, че имаме първи реализирани проекти в Канада, които са на съществена стойност. Става въпрос за канадска компания, която съвместно с канадското правителство възприема идеята, че страната трябва да се отдели от Китай по отношение на вноса на метални опаковки. В Канада няма такъв производител и нашият клиент е първият производител на лек метален амбалаж в страната“.

В проспекта на „Булметал“, одобрен от Комисията за финансов надзор, е записано, че продажбите на машини за Канада са донесли на групата приходи от 7,58 млн. лв. през първото полугодие на 2023 г.

Машиностроителният бизнес беше голямо предизвикателство за нас, но в изминалите пет години осъзнахме, че сме направили правилната крачка с придобиването на тези чуждестранни компании. През 2023 г. имаме забележителни резултати както в Италия, така и в Германия, допълни гостът.

„Булметал“ планира да използва привлечения капитал на БФБ за осъществяване на текущия си бизнес план. Той се състои от няколко проекта, които основно целят разширяване на производствения капацитет – придобиване на технологични линии за производство на крайни продукти, както и линии за междинни компоненти. Проектите са на финален етап и пускането им се очаква да бъде през второто тримесечие на следващата година.

„В момента изпитваме сериозен дефицит на производствен капацитет и често отказваме търговски поръчки. Очакваме „плодовете“ от тези инвестиции да бъдат усетени още в рамките на 2024 г.“, добави гостът.

Вероятността за успешно реализиране на новата емисия акции на БФБ е твърде голяма предвид всички разговори, които сме водили до момента. За съжаление, закъсняхме с листването с близо шест месеца по ред причини, но това не попречи на нашите проекти, сподели Бойко Шойлеков.

„Водени са многократни разговори с различен тип инвеститори. „Булметал“ е най-големият производител на лек метален амбалаж в България и е средноголям производител в европейски мащаб. Компанията е разпознаваема с агресивната си търговска политика, което насочва към нас радара на големите европейски компании. Към „Булметал“ беше изявен нееднократно интерес в последните 2-3 години от различни финансови институции, но нашето решение бе да се насочим към Българската фондова борса, защото така компанията ще бъде публична, още по-прозрачна и много по-разпознаваема“.

Разговорите с български институционални инвеститори до момента показват, че те проявяват интерес към емисията и неслучайно тя е структурирана в съотношение 90/10 за институционални и ритейл инвеститори, посочи събеседникът.

От проспекта на „Булметал“ става ясно, че за първото полугодие на 2023 г. компанията има 56,7 млн. лв. приходи от оперативна дейност спрямо 50 млн. лв. за същия период на м.г. (ръст от 13%). Нетната печалба намалява със 79% - до 1,442 млн. лв. през първите шест месеца на 2023 г.

2022-а беше изключително динамична и пълна с предизвикателства година, но успяхме да се възползваме от сложната бизнес среда и реализирахме завидни резултати. 2023-а се очертава като по-спокойна година. Първото полугодие започна леко тромаво, но през второто полугодие ускорихме доста темпото и успяхме да наваксаме изоставането. Реализирахме сделки с нови клиенти в различните сегменти и очакванията са ни да достигнем заложените параметри, като оперативната ни печалба вероятно ще бъде малко над средното ниво за бранша, сподели Бойко Шойлеков.

„Булметал“ произвежда метални кутии и опаковки в няколко направления – за хранително-вкусовата промишленост, за химическата промишленост, за автомобилостроенето, за строителния сектор и др.

„Традиционно нашият силен продукт са аерозолните флакони, насочени към строителната индустрия. Тази година постигнахме ръст, което е интересен феномен предвид състоянието и прогнозите за строителния бранш в Европа. При нас ситуацията е по-различна, тъй като нашият продукт е насочен не само към новото строителство. Ние произвеждаме опаковки за бои, лакове и полиуретанова пяна, които се използват и за поддръжката и ремонта на стари жилища“.

Шойлеков добави, че е оптимист за този сегмент през 2024 г. предвид преговорите, които се водят с корпоративните клиенти и предвид факта, че засега поръчките не намаляват като обем.

По отношение на металните опаковки за хранително-вкусовата промишленост през първото полугодие на 2023 г. е имало лек спад, но той е бил в резултат на отминалата пандемия. В периода на ковид хората масово се презапасяваха с консервирана храна. През второто полугодие се наблюдава възстановяване в този сегмент, каза още събеседникът.

„Булметал“ е експортно ориентирана компания, като близо 70% от приходите й са от външни пазари. Специално аерозолните флакони са 100% за експорт, като един от най-големите ни пазари е Германия, както и Румъния, Италия, Словения, обясни Бойко Шойлеков.

По време на разговора бяха обсъдени и най-големите рискове пред дейността на „Булметал“. Геополитическият риск би могъл да доведе до срив във веригите на доставки. На второ място са кризите, които биха могли да възникнат в резултат на нова пандемична вълна. На трето място събеседникът отбеляза политиката на Европейската комисия по отношение на Зелената сделка, тъй като още няма ясни стандарти и регламенти. От друга страна, рестрикциите на ЕС по отношение на пластмасовите изделия по-скоро биха дали уникална възможност на „Булметал“ да развие своя бизнес и да заеме нови пазарни ниши, каза Бойко Шойлеков.

„За зависимостта от Китай трябва да се отбележи един допълнителен нюанс – тази зависимост е не само по отношение на вноса на краен продукт, но и при вноса на суровини от Китай. В Европа този внос е изключително масиран в момента. ЕС трудно може да се пребори с тази зависимост, защото решенията, които се взимат в Брюксел, не винаги са бизнес ориентирани. Вносът на китайска ламарина в Европа е обложен с мита, но вносът в страните около Европейския съюз, визирам Турция, не е обложен.“

И тук се сблъскваме с друг феномен на база зависимостта от Китай, а именно - нелоялна конкуренция от турски производители, които се позиционират на европейските пазари и с тях влизаме в тежка конкуренция, добави Шойлеков.

Колкото до китайските производители на метал, трудно бихме могли да се конкурираме с тях, тъй като регулациите в ЕС са много по-стриктни от тези в Китай. Това води до допълнително усложнение за правене на бизнес в ЕС от страна на металургичните производители, добави гостът.

„Ние работим с добра диверсификация на доставчиците на метал. Приоритет ни е Европа, на второ място е Китай, на трето – Виетнам и Южна Америка. В този смисъл очакваме, ако не възникнат нови кризи - геополитически, пандемични или други рестриктивни мерки в Европа, да няма нарушаване на веригите на доставки, което е много важно за нас".

Относно плановете на „Булметал“ за инвестиции в страните от Бенелюкс, гостът каза, че „тази идея е част от бизнес плана, който сме заложили. В резултат на, надявам се, успешната емисия нови акции имаме идея да развием бизнес тип door-to-door в Европа. Това означава, че част от инвестициите, които реализираме в момента с нашите дъщерни компании, касаещи производствени линии за асемблиране на лек метален амбалаж, ще бъдат позиционирани в близост до наши основни клиенти. Това ще ни даде основно конкурентно предимство“.

На въпрос дали това означава придобиване на вече съществуващи заводи или инвестиране в собствени производствени бази, Бойко Шойлеков отговори, че в „Булметал“ са отворени към всякакъв модел за правене на бизнес. На първо време идеите са за създаване на дъщерни производствени компании на съответните локации, но не изключваме и придобиване на съществуващи дружества в зависимост от бизнес ситуацията и стойността на сделката, заключи той.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.