Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Amazon пусна чатбот с AI за бизнес нужди

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 29.11.2023

12:45 | 29 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Американският интернет гигант Amazon обяви нов чатбот, наречен Q и насочен към хора, които да го използват на работа. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в своя коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ  Роселина Петкова.

Продуктът, представен на конференцията Reinvent на Amazon Web Services в Лас Вегас, представлява най-новото усилие на Amazon в опита му да се конкурира с Microsoft и Google в продуктовия софтуер. Новината беше обявена една година, след като стартъпът OpenAI, в който Microsoft инвестира, пусна чатбота ChatGPT. Последният популяризира генеративния изкуствен интелект по света.

Q носи името на един от героите във филмите за Джеймс Бонд или на герой от телевизионния сериал „Стар Трек“, в зависимост от това кой от директорите на AWS попитате.

В момента може да бъде получен предварителен достъп до Q, а част от функциите на услугата са достъпни безплатно. След приключване на предварителния период, цената за бизнес потребителите ще е 20 долара на човек месечно. Версия с допълнителни функции за разработчици и IT служители ще се предлага за 25 долара на човек на месец. Copilot за Microsoft 365 и Duet AI за Google Workspace, насочени към бизнеса, струват по 30 долара месечно на човек.

Първоначално Q ще помага на хората да разберат възможностите на AWS и сами да решават някои проблеми. Хората ще могат да говорят с услугата през комуникационни приложения като Slack на Salesforce и през приложения за текстово редактиране за разработчици, обясни главният изпълнителен директор на AWS Адам Селипски. Освен това ще се предлага и онлайн в Management Console на AWS. Q може да цитира документи, с което ще подкрепя своите отговори в чата.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Целият коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.