Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Авария остави половината население на Австралия без мобилни телефони и интернет

Елена Кирилова, технологичен редактор Investor.bg, "Бизнес старт", 08.11.2023 г.

14:00 | 8 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Неизвестна авария е довела до спиране на услугите на втория по големина телекомуникационен оператор в Австралия Optus. Абонатите на компанията са останали без интернет и телефон в сряда, освен това са били засегнати и системи за разплащания, транспорт и здравеопазване. Това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Роселина Петкова

За срива е съобщено за първи път около 04:00 ч. местно време, а чак в 17:30 ч. местно време Optus заяви, че услугите са възстановени.

Около 10 млн. австралийци, или 40% от населението на страната, са клиенти на Optus и не са могли да използват смартфоните си, широколентовия интернет и стационарните си телефони през по-голямата част от деня.

Болниците не са могли да приемат телефонни обаждания, малките предприятия не са обработвали електронни плащания, а влаковите мрежи и услугите за споделено пътуване са били прекъснати едновременно в някои градове.

Инцидентът предизвика критики относно стабилността на австралийската телекомуникационна мрежа и по-специално към Optus, която е собственост на Singapore Telecommunications.

„Клиентите очевидно са разочаровани от това и Optus трябва да отговори на това по съответния начин“, коментира министърът на комуникациите Мишел Роуланд.

Не е посочена причина за случилото се, но проблемът е „възникнал дълбоко в мрежата (и) има широки последици в мобилните, фиксираните и широколентовите услуги за клиентите на Optus”, допълва Роуланд.

Преди 14 месеца Optus съобщи за един от най-големите киберпробиви в страната, но главният изпълнителен директор Кели Байер Росмарин заяви, че не вярва, че последното прекъсване е в резултат на хакерска атака.

„Искам да кажа, че е много малко вероятно. Нашите системи всъщност на са много стабилни“, коментира тя и добави: „Това е много, много рядко явление“.

Съгласно законите, въведени в резултат на кибератаката срещу Optus през 2022 г., австралийските компании трябва да докладват на правителството в рамките на 72 часа, ако смятат, че са станали жертва на кибератака.

Анализаторът Пол Бъд заяви, че инцидентът показва, че телекомуникационните компании трябва да бъдат задължени да приемат клиенти от конкурентни играчи при спешни случаи – реформа, на която според него индустрията отдавна се съпротивлява.

„Тези мрежи не са само търговски операции“, пише той в блога си. „Те са жизненоважна инфраструктура за нашето общество и икономиката. Защитата на националния интерес в лицето на сериозни мрежови повреди е от първостепенно значение“, коментира още.

Компанията майка SingTel по-рано тази година заяви, че след кибератаката Optus е направила няколко инвестиции, за да подобри своите системи и да осигури допълнителна защита на клиентите. В кратко изявление SingTel потвърди новия срив без обяснение и отбеляза, че Optus се е извинила за случващото се.

Цената на акциите на SingTel се понижи с 4,8% на борсата в Сингапур.

Отрязани и ядосани

Спирането на комуникациите е предизвикало хаос, тъй като почти половин Австралия е останала изключена от мрежата – едно от най-големите подобни прекъсвания, на които страната е била свидетел.

„Без телефона си не мога да правя почти нищо. Търся банка, а когато не можете да влезете в телефона си и Google, до голяма степен сте изгубени“, коментира Анджела Айкън, служител по сигурността в централния бизнес район в Сидни.

Влаковите мрежи на Мелбърн са били принудени да спрат работа за около 30 минути поради срива, което е довело до закъснения по време на сутрешния час пик, пишат местни медии.

Болниците и службите за спешна помощ в цялата страна също са били засегнати. Собственикът на най-голямата частна болница Ramsay Health Care коментира, че телефонните услуги на 70-те му болници и клиники са били засегнати. Спешните повиквания не са работили от стационарните телефони на Optus.

Вижте целия коментар във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.