Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Половин България има силна икономика, Северозападът е икономическа пустиня

Адриан Николов, Институт за пазарна икономика, в „Бизнес старт”, 26.07.2023

11:50 | 26 юли 2023
Автор: Зорница Крушарска

Сериозни подобрения в образованието, което създава фундамента за пазара на труда, привличане на силни инвестиции в преработваща промишленост, тъй като там няма нужда от толкова квалифицирани умения и по-добра инфраструктура са най-сигурният подход за развитие на по-слабите региони в България. Това каза Адриан Николов от Института за пазарна икономика в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Инициативата „265 истории за икономика” на Института за пазарна икономика цели да даде информация за социалното и икономическо състояние на всички общини в България, разказа Николов.

Представените карти за всяка една от общините може да се разглеждат като инвестиционен компас, тъй като в един поглед много лесно представят къде има добре подготвена работна сила, къде вече има изградена бизнес среда и инвестиции. Като цяло те много ясно очертават силните и слабите части на страната. Горе-долу половината страна има силна икономика, с развит бизнес, с работещ пазар на труда, но другата половина е т.нар. икономическа пустиня, посочи събеседникът.  

„Силното икономическо развитие в рамките на последните пет-шест години успя да излезе извън по-малките компактни центрове и да привлече все повече и повече територия. На практика - ако погледнем към южна България, там лека-полека границите на икономическите центрове се размиват и като тръгнем по продължението на магистралата, минаваме през София, през Пазарджик, Пловдив, Стара Загора та до Бургас - цялата тази територия се превръща в един непрекъснат икономически център”, каза Николов.

По думите му на север има ясни граници между икономически ядра и икономическа пустиня, но на юг вече много трудно може да говорим за такива.

Тези части на страната, които са икономически най-неразвити - Северозападът и някои планински райони, се обезлюдяват все повече демографски. А колкото повече тези региони губят работна сила, колкото повече застаряват, толкова ще е по-трудно да се развиват и така те попадат в един порочен кръг, отбеляза Николов.

Кои са индикаторите, които са използвани в инициативата „265 истории за икономика”, за да се опише икономическото и социалното развитие на общините в България може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.