Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

С използването на румънски опит електромобилите в България ще нараснат лавинообразно

Арх. Любомир Станиславов, председател на УС на Automotive Cluster Bulgaria, "Бизнес старт", 21.06.2023 г.

12:08 | 21 юни 2023
Обновен: 14:01 | 26 юни 2023
Автор: Даниел Николов

България следва тенденциите в Западна Европа за електрическа мобилност, но доста по-бавно, най-вече заради липсата на финансови стимули за покупките на електромобили (ЕV). Те заемат 10-12% от новите продажби в Европа, като в северните страни този процент е над 60%, а в България е под 10%; ако се включи вносът на употребявани електромобили, делът в България се приближава до европейските. Това каза арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор и член на УС на Automotive Cluster Bulgaria, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"В момента, в който се появят стимулите за покупка на нови автомобили, нарастването ще бъде лавинообразно. Това е направено от много държави по много начини - трябва да изберем една практика и да я приложим. Заедно с нашите колеги от ААП ние вече сме предложили такава формула."

Най-добрата политика е тази в Румъния - с 10 000 евро стимул за закупуване на нов електромобил, плюс 1 500 евро при едновременно връщане на стар традиционен автомобил, каза Станиславов. Не трябва да се набляга само на този стимул, смята Станиславов, но и да се рекламират ползите от притежаването и управлението на EV като значително намалена поддръжка и по-евтино зареждане с енергия.

"Цялата стойност на притежаването на такова превозно средство е много по-малка. Единственият препъни камък е първоначалната инвестиция за закупуване."

Румъния успява не само да поддържа развитието на автомобилната си индустрия по този начин, но и да разшири пазара си за автомобили, който е вторият по големина в Централна и Източна Европа.

Тенденцията в близките години е за поскъпване на традиционните автомобили и най-вероятно поевтиняване на ЕV, но основният проблем ще остане - мрежата от зарядни станции, каза Станиславов. Докато Гърция планира мрежа от 100 000 станции до 2030 г., в България мрежата се състои от около 2 000 станции, болшинството от които са бавни с променлив ток.

"Трябва да се инвестира и да бъде създадена публична инфраструктура от бързозарядни станции, която да покрие цялата държава, така че от всяка една точка да се стига до всяка една друга точка с електромобил. Това нито е толкова сложно, нито толкова скъпо."

Електрическата мобилност навлиза и при товарните автомобили и то на доста по-високо ниво, като ще обвърже всички видове транспорт, предупреди Станиславов.

Без много публични инвестиции и целенасочена държавна политика България е далеч от идеята да бъде регионален център на електрическата мобилност и да се състезава със съседни страни като Гърция и Румъния. Индустрията в страната все пак се развива изключително добре като за последните десет години е достигнато ниво, където секторът генерира 8 млрд. евро, близо 11% от БВП по вътрешни за индустрията изчисления, а заетите са над 75 000, каза Станиславов.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.