Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Как Ферари спечели стотното издание на "24 часа на Льо Ман"?

Спортен коментар на Веселин Коларов, Gol.bg , в "Бизнес старт", 09.06.2023

14:03 | 16 юни 2023
Обновен: 14:09 | 16 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

След петдесетгодишно отсъствие, Ферари се завърна на "24 часа на Льо Ман" със сензационна победа. Това стана и навръх 100-годишнината от първото състезание на легендарната надпревара. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

 "Успехът на тримата пилоти Антонио Джовинаци, Алесандро Пиер Гуиди и Джеймс Каладо идва точно 58 години след последния триумф на Ферари в състезанието. Решението "скудерията" да участва като самостоятелен тим беше взето заради значимостта на събитието – един век състезания на "Льо Ман". Няколко катастрофи, както и поройният дъжд в ранните часове на надпреварата, я направиха още по-вълнуваща и оспорвана. Втори остана отборът на Тойота, който неизменно печелеше последните 5 издания на "24 часа на Льо Ман". Трети финишира Кадилак на "Дженерал Мотърс", каза гостът.

Той говори и за наградните фондове на "24 часа на Льо Ман". "От Ферари ще си разделят 40 000 евро за триумфа, за 2-ия и 3-ия сумите са съответно 25 000 евро и 20 000 евро. Квалифицираните пилоти получиха по 7000 евро. Иначе най-успешната марка на легендарното състезание е Порше с 19 победи, следвани от Ауди (13) и Ферари (10). Топ 5 се допълва от Ягуар и Бентли с по 6 победи. Освен това прави впечатление, че големите марки в автомобилния бизнес се завръщат постепенно в състезанията за спортни автомобили, след като имаше отлив от тях за близо десетилетие. На "Льо Ман" видяхме и коли на Порше и Пежо", каза още Коларов.

Как се развиха финалите на "Ролан Гарос" при мъжете и жените, и как завършиха шампионатите в НХЛ и НБА може да гледате във видеото.

Още спортни новини четете на Gol.bg.  

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.