Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Подобренията на продуктите с ИИ изстреляха оценката на Microsoft до близо $2,6 трлн.

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 16.06.2023 г.

13:23 | 16 юни 2023
Обновен: 13:52 | 16 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарният оптимизъм свързан с перспективите на изкуствения интелект (ИИ) увеличи пазарната капитализация на Microsoft до рекордните 2,59 трлн. долара. Microsoft се счита за лидер в прилагането на технологията на изкуствения интелект в софтуерната индустрия благодарение на огромната си инвестиция в OpenAI, базирания в Сан Франциско стартъп, който притежава популярния чатбот ChatGPT. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

През миналия месец Microsoft започна да внедрява множество подобрения на изкуствения интелект, включително ChatGPT, в облачните услуги Azure, както и в търсачката си Bing, с което се опитва да се противопостави на господстващото положение на пазара на за онлайн търсене Google на Alphabet Inc. 

В четвъртък акциите на Microsoft затвориха сесията с ръст от 3,2% на ниво от 348,10 долара за акция. Книжата, които добавиха към стойността си над 45% от началото на годината досега, достигнаха предишното си рекордно затваряне от 343,11 долара на 19 ноември 2021 г. Рекордната стойност на акциите в рамките на деня беше 349,67 долара на 22 ноември 2021 г.

Освен това акциите на Apple Inc също постигнаха рекордно високо затваряне от 186,01 долара в четвъртък, докато книжата на производителя на графични чипове Nvidia поставиха нов рекорд в рамките на деня от 432,89 долара. 

По-рано в четвъртък анализаторите на JPMorgan повишиха целевата си цена за акциите на Microsoft, като посочиха, че изкуственият интелект стимулира търсенето на продуктите на компанията. От 53 анализатори, които следят Microsoft, 44 препоръчват покупка на акциите, а медианната целева цена е 340 долара, показват данните на Refinitiv.

„Потвърждаваме бичата си гледна точка за генеративния изкуствен интелект и продължаваме да смятаме, че той стимулира възраждането на доверието в ключови софтуерни франчайзи", пишат анализаторите на JPMorgan в бележка до клиентите. 

Вижте повече по темата във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.