Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Скандинавският опит с различните или как се постига многообразие на работното място

Н.Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос, посланик на Финландия в България, Миклош Шмит, генерален мениджър на "Карготек България", "Бизнес старт", 31.05.2023 г.

13:05 | 31 май 2023
Обновен: 14:03 | 31 май 2023
Автор: Даниел Николов

Интеграцията на сексуалните малцинства в скандинавски общества преминава през промяна на законите и образование по темата. Финландските компании ценят приобщаването и разнообразието на работно място в своята ежедневна работа, за да могат работниците да развият своя пълен потенциал. Това означава равенство, базирано на сексуална ориентация, възраст, пол, или увреждания. Това коментираха Н.Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос, посланик на Финландия в България, и Миклош Шмит, генерален мениджър на "Карготек България", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Изминахме дълъг път във Финландия. През 1971 г. беше незаконно са си хомосексуален, а през 1981 г. това се третираше като заболяване. Сега има законодателство, което признава еднополовите бракове, можете да определите своя пол по свое решение, без медицински преглед. Със законодателство и образование може да гарантираме, че всеки има равни права, за да участва в нашето общество", каза Н.Пр.  Кувая-Ксантопулос.

Финландия не е изкоренила сексуалните предубеждения, заема добро място като законодателство, но все още има предизвикателства що се отнася до общественото мнение, добави тя. Особено важно е образованието, и конкретно това на младите.

"Ние сме убедени, че младите хора трябва да имат свободен достъп до информация за пол, без да бъде оказван натиск и без да има предубеждения. Това е основата за развитие на всяко едно общество, до момента, когато речта на омразата и хомофобията повече няма да съществуват", каза Н.Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос.

За всяка компания е много важно да бъде открита за всяко разнообразие, каза Миклош Шмит. Така всеки може да се чувства приобщен на работното си място, което да допринесе за производителността на съответната компания. Компании с такива политики вземат решения по-бързо и тези решения са по-добри, защото могат да разгледат един проблем от различни страни, добави той, цитирайки проучване на Forbes.

"Има какво да се направи все още в България, но страната също е изминала доста дълъг път. Поехме ангажимент с още десет скандинавски компании, че ще направим още повече в образованието на своите хора по тази тема, за да създадем повече разбиране и взаимно уважение", каза Шмит. "Трябва да поемем тази водеща позиция в обществото, защото по този начин обществото ще ни последва. В този случай, международните компании, особено скандинавските, имат своята водеща роля."

Освен законодателство и образование, държавата и местните власти могат да подкрепят бизнеса в тези му политики чрез финансиране, различни програми, за да станат компаниите по-приобщаващи. Но всяко малцинство е различно и не може всички да се слагат под общ знаменател и да се използва един и същ подход, предупреди посланик Кувая-Ксантопулос. При сексуалните малцинства проблемите произлизат от отношението срещу тях, а при хората с увреждания проблемите са основно физически, добави тя.

Квотната система в България за наемането на хора с увреждания или от малцинствата е страхотна инициатива, каза Шмит. Освен финансова подкрепа, държавата може да подпомага различни организации и агенции, които да осъществяват връзката между малцинствата и бизнеса, така че те да могат да се срещат и да намират работа и кадри.

"За работодателите има значение познанието на индивида, а не неговото увреждане", каза Шмит.

Какви са добрите практики за включването на различните не само на работното място, но и в обществото може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.