Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ердоган ще се заеме с инфлацията след изборите

Мариян Карагьозов, Институт по балканистика при БАН, "Бизнес старт", 29.05.2023 г.

13:21 | 29 май 2023
Автор: Даниел Николов

Ердоган заложи на инфраструктурните проекти, увеличения на заплатите и успехите на военната и автомобилна индустрия на Турция в кампанията си и това му донесе победа на балотажа за президент с 52%. Който и да беше спечелил, сега ще трябва да се заеме с икономическите проблеми на страната, като въпреки мерките на правителството инфлацията изпреварва растежа на доходите, коментира Мариян Карагьозов, Институт по балканистика при БАН, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Ердоган каза нещо много интересно: лихвите бяха намалени, сега очакваме и инфлацията да се намали. Т.е., поне в първата си реч, не индикира промяна в досегашната политика на централната банка на ниски лихви,.. (но) тя ще бъде съчетана с някакви мерки за намаляване на инфлацията."  

Нагласите на инвеститорите са по-скоро мечи, без значение кой щеше да бъде победител, и се очаква волатилност при лирата и нейното поевтиняване. Някои от мерките, предлагани от опозицията, също криеха риск от девалвация на валутата, добави Карагьозов.

Ниската лира може да стимулира износа, но Турция има голям външнотърговски дефицит заради вноса на високотехнологични компоненти и енергийни суровини.

Избирателната активност бе около 85%, тъй като турците осъзнават, че може би предстоят сериозни промени.

"Ако спечелят светските сили, религиозната част от хората в Турция се притесняват, че ще им бъдат наложени ограничения. Ако спечелят религиозните, светската част се притеснява, че ще бъдат покачени данъците върху алкохола, ще има по-засилено държавно промотиране на религиозното образование. Това води до много силно сплотяване и на двата лагера, които масово отиват да гласуват."

В последните години Турция изтъква постоянно във външен план, че се води само от своите национални интереси, така че не може да се очаква промяна в отношенията спрямо Русия или Запада, добави Йорданов.

"Това е курс на стратегическа автономия - използване на тези отворили се полета в конкуренцията между различните глобални играчи."

Турция ще позволи влизането на Швеция в НАТО в някакъв момент, като върху това може да имат ефект и доставките на нови самолети F-16 от САЩ, каза Йорданов.

Отношенията на България с Турция показват голяма степен на стабилност, независимо от лидерите, и може да се очаква това да продължи, смята Йорданов.

"Отношенията на Турция с балканските страни демонстрират този модел. Турция винаги е имала и ще продължи да има активна балканска политика, тъй като Балканите са съседен регион. Стабилността на Балканите е много важна за Турция - България и Балканите са в по-общ смисъл вратата на Търция за търговия с Европа."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.