Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Google представи новите възможности на своя изкуствен интелект Bard

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 11.05.2023

14:00 | 11 май 2023
Автор: Галина Маринова

Google ще преоткрие търсенето с инструменти за генеративен изкуствен интелект. Първоначално обаче новите функции ще са достъпни само на английски, японски и корейски и няма да са налични в ЕС. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай залага много на изкуствения интелект (ИИ). „Използваме изкуствен интелект, за да направим продуктите си радикално по-полезни", обяви ръководителят на компанията в сряда на годишната конференция за разработчици I/O. Текстовият робот Bard например ще бъде подобрен и отключен за всички потребители. Търсенето в интернет на Google ще бъде разширено, за да включва решения с изкуствен интелект. Освен това ИИ ще бъде интегриран в редица продукти като услугата за електронна поща Gmail и картографската услуга Maps.

Bard е отговорът на Google на успеха на текстовия робот ChatGPT от стартиращата компания OpenAI. Преди два месеца Bard беше първоначално активиран за избрани потребители в САЩ и Англия. При тестовете обаче се представи значително по-слабо от ChatGPT и допусна няколко грешки по време на първото представяне на продукта. Като реакция компанията майка на Google - Alphabet, загуби около 100 млрд. долара от борсовата си оценка.

С актуализацията до новия езиков модел PaLM 2 сега се очаква възможностите на Bard да се подобрят значително. „Bard е станал значително по-добър", обеща Сиси Шао, отговорният мениджър на Google. Това се отнася например за математическите изчисления или писането на компютърен код. Освен това в бъдеще Bard ще бъде мултимодален, т.е. ще може не само да разбира въведени текстове, но и да анализира изображения например.

Главният изпълнителен директор на Google Пичай обяви също, че ще има компресирана версия на PaLM, която ще работи локално на съвременните смартфони. Тя ще бъде малко по-слаба, но все още ще може да помага за писането на компютърен код. 

Съобщенията бяха приети положително на фондовата борса. Акциите на компанията майка на Google - Alphabet, поскъпнаха с около 5%.

Битката за надмощие в областта на изкуствения интелект между Microsoft и Google навлиза в решителна фаза, заяви анализаторът Дан Айвс от мениджъра на активи Wedbusch, цитиран от Handelsblatt. „Тъй като търсенето на приложения с изкуствен интелект се увеличава в различните индустрии, ние гледаме на подобренията и интеграциите на генеративния изкуствен интелект в портфолиото на Google като на положителен фактор в битката за изкуствен интелект“. Според него обаче Microsoft вече е излязла напред чрез партньорството си с OpenAI. Google изостава и трябва да навакса изоставането си, казва Айвс. 

Първоначално обаче не само българският, но дори и немският език не са достъпни като език за много от иновациите. Освен английски език Bard вече поддържа и японски и корейски език. Предстои да бъдат добавени и други езици. Google не казва кога ще бъде пуснатат версиите на различни езици, но само пояснява, че „Bard скоро ще може да поддържа 40-те най-важни езика в света, като графикът на плановете за разширяване все още не е окончателно определен“. Компанията добави, че работи в тясно сътрудничество с регулаторните органи.

Не само това, но и английската версия няма да бъде налична в Европейския съюз като цяло. Google наистина разшири предлагането на Bard до 180 държави, но нито една от тях не е страна от ЕС. Компанията не даде конкретни подробности за причините.

Аналогът на Microsoft Bing, който се захранва от системата за изкуствен интелект OpenAI, вече е достъпен в България и други държави от ЕС. В Италия OpenAI с нейния текстов робот ChatGPT първоначално беше спряна от органа за защита на данните, но след първоначални корекции отново може да се използва. Защо точно Google изключва ЕС, първоначално не е ясно и вероятно ще увеличи още повече разликата спрямо Microsoft и OpenAI. 

Благодарение на сътрудничеството със специалиста в областта на изображенията Adobe в бъдеще Bard ще може да създава изкуствено генерирани изображения по команда. И тук Google не дава никакви подробности за началото на функциите.

Още технологични новини четете на  Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.