Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Капитализацията на Alphabet се срина със 150 млрд. долара след грешки на бота Bard

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 10.02.2023

13:40 | 10 февруари 2023
Автор: Галина Маринова

Незадоволителното представяне на новия чатбот на Alphabet доведе до срив на акциите с 11% между вторник вечерта и четвъртък сутринта. Програмата за изкуствен интелект допусна грешка при отговора на въпрос, а голямото представяне на новите функции на изкуствения интелект за търсене в сряда се провали. В резултат на това борсовите участници изтриха около 150 млрд. долара от пазарната капитализация на компанията, която е на стойност 1,2 трлн. долара. Вероятно това е прекомерна реакция, но може би ще бъде трудно да се разсее всяко схващане, че Google е станала самодоволна. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Фактът, че разпродажбите са много по-големи от спада от 2,8% в деня, в който финансовите резултати на Alphabet не отговориха на прогнозите, показва колко важен е успехът в надпреварата за изкуствен интелект за инвеститорите, коментира и Bloomberg. „Това, че акция като тази на Google се срива толкова много, показва, че хората дори не гледат фундаменталните данни", казва Мат Малей, главен пазарен стратег в Miller Tabak + Co.

От известно време Google тества своя бот и точно по време на представянето му в сряда материал на Ройтерс разкри, че отговорът на въпрос, публикуван в рекламния клип на услугата, е бил грешен. Точно когато компанията представяше новите си функции за търсене с изкуствен интелект, информационната агенция съобщи, че реклама, която тя е направила за свързан бот с изкуствен интелект на име Bard, е дала подвеждащ отговор на въпрос. Машината е заявила, че космическият телескоп „Джеймс Уеб" е направил първата снимка на екзопланета. В действителност европейски сателит е направил първата снимка 18 години по-рано.

Това, както и незадоволителното представяне на функциите, доведоха до срив на акциите с 11% между вторник вечерта и четвъртък сутринта. Ден по-рано конкурентът Microsoft представи и пусна версия на своята търсачка, заредена с изкуствен интелект, която може да отговаря на сложни въпроси, използвайки множество източници на информация. 

Microsoft, който не е малък конкурент, се надява, че по-доброто качество ще доведе до по-конкурентен пазар на търсене. А в интервю за Financial Times главният изпълнителен директор Сатя Надела заяви, че брутният марж в тази индустрия ще спадне завинаги. Ако той е прав, Alphabet има екзистенциален проблем. Брутният марж възлизаше на 55% през миналата година, привличайки 157 млрд. долара. Намалете тази цифра наполовина и приходите на Alphabet може да изчезнат без сериозно намаляване на разходите.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.