Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Microsoft въвежда политика за неограничен отпуск за служителите си в САЩ

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 12.01.2023

13:48 | 12 януари 2023
Автор: Зорница Крушарска

Американският технологичен концерн Microsoft Corp. съобщи, че променя политиката си за отпуските, за да предостави на американските си служители неограничен отпуск, като по този начин се приспособява към системата, която вече е въведена в подразделението ѝ LinkedIn, разказа Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Microsoft нарича неограничения си отпуск "Discretionary Time Off" и той ще се прилага за всички служители в САЩ. 

„Начинът, времето и мястото, където вършим работата си, се промени драстично", обяснява директорът за човешките ресурси Катлийн Хоган. „И тъй като се трансформирахме, модернизирането на нашата политика за отпуските към по-гъвкав модел беше естествена следваща стъпка“. 

Промените започват от 16 януари и се отнасят само за служителите на пълен работен ден в САЩ.

Американският технологичен концерн Apple Inc. работи по добавянето на сензорни екрани към своите компютри Mac - ход, който ще се противопостави на дългогодишната ортодоксалност на компанията и ще възприеме подход, който съоснователят Стив Джобс веднъж нарече „ергономично ужасен". 

В продължение на повече от десетилетие компанията твърдеше, че сензорните екрани не работят добре на лаптопи и че iPad е по-добър вариант, ако някой иска сензорен интерфейс. Apple също така се притеснява, че Mac-овете със сензорни екрани могат да намалят продажбите на iPad.

Но конкурентите все по-често добавят сензорни екрани към компютрите, което оказва натиск върху Apple да направи същото.

Ако плановете за Mac със сензорен екран бъдат продължени, това ще бъде значителен обрат. Покойният Джобс заяви, че идеята потребителите на компютри да се протягат, за да докоснат изправен екран, „не работи". 

„Сензорните повърхности не искат да са вертикални", каза той през 2010 г. „След продължителен период от време ръката ви ще падне“. 

Наследникът на Джобс като главен изпълнителен директор Тим Кук поддържаше тази позиция през последните години. През 2012 г. той заяви, че смесването на таблети и лаптопи от Microsoft Corp. е равносилно на комбинирането на тостер с хладилник.

Но Apple вече промени позицията си в други области. Джобс също така заявяваше, че Apple няма да продава телефони или таблети, а точни тези устройства се превърнаха в ключови бизнеси за компанията.

Федералната антикартелна служба на Германия отправи остро предупреждение към Google. В сряда органът обяви, че е изпратил на американската компания „основателно предупреждение". Дъщерното дружество на американската интернет компания Alphabet трябва да коригира условията си за обработване на данни, поискаха органите за защита на конкуренцията в Бон.

Ведомството е загрижено за начина, по който компанията може да събира данни за различни цели и да ги обработва в услуги като Google Search, YouTube, Google Play, Google Maps и Google Assistant. Въз основа на настоящите условия потребителите нямат достатъчен избор дали и до каква степен се съгласяват с тази широкообхватна обработка. Органът по конкуренция се оплаква, че предлаганите досега варианти са „твърде непрозрачни и общи". С предупреждението на дружеството се дава възможност да коментира обвиненията и да представи допълнителни причини за действията си или предложения за решения.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.