Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Роботизираната хирургия доближава българската медицина до световната

д-р Явор Семерджиев, уролог, в „Бизнес старт”, 11.11.2022

12:40 | 11 ноември 2022
Обновен: 17:11 | 14 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Внедряването на новите технологии в медицината у нас е на добро ниво, а българските лекари са добре представени на световните медицински форуми. От десет години насам новите технологии навлизат в медицинската практика в България, повечето пациенти са информирани и търсят начин да достигнат най-доброто за лечението си. По-добре е това да се случи в България, отколкото да се ходи в чужбина, коментира д-р Явор Семерджиев, уролог, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Роботизираната хирургия е тук и ще остане тук, това е бъдещето. Все повече машините ни помагат да преодолеем недостатъците, които имаме като човешки същества. Това, за което помага основно роботизираната хирургия, е, че осигурява по-добра видимост. Освен това тя дава възможност за минимално инвазивен достъп и при големи операции не се налага голям разрез, за да може да се достигне до труднодостъпни места в организма. Чрез роботизираната хирургия в тези труднодостъпни места можем да направим добра манипулация, защото „ръцете” на робота са доста миниатюрни и така с минимална травма може да се изпълни същият обем хирургия.

Що се отнася до това дали роботите биха заменили до голяма степен лекарите в бъдеще събеседникът посочи, че хирургът е този, който взима решението и води машината да изпълни задачата.

„Тук става въпрос за системи, които се контролират от човешкия мозък”.

Коментирайки състоянието на здравеопазването у нас, д-р Семерджиев отбеляза, че здравната ни система е ориентирана към това да може да се спаси човешки живот. Системата в развитите държави е насочена към превенция. Сега това стартира и в България, вече се работи по тази точка. Другата важна тема, която трябва да стартира в България, е качеството на живот. Не само да се спаси човекът, но и как ще живее той след това.

Ранното откриване на заболяванията при хирургичните специалности означава по-малка травма, когато трябва да се премахне даден тумор, а при другите специалности чрез превенцията се предотвратяват усложненията, които водят до инвалидизиране на човека и водят до натоварване на цялата система – и здравна, и социална.

Според д-р Семерджиев единствено наливането на средства не върши работа за решаване на проблема с недостига на кадри в българското здравеопазване.

„Трябва да се създадат здравни политики, които да предразполагат към това нещо и да бъдат насочени лично към хората. Доброто заплащане е важно, но са необходими и добри условия за работа. Развиването на добра амбулаторна практика също е важно, за да не се стига до болница”, изтъкна събеседникът.

В месеца на мъжкото здраве специалистът по урология препоръча да се пие достатъчно вода, да се яде по един плод на ден, да се избягва заседналият начин на живот и прекаленият прием на сол. Един път годишно след навършване на 50-годишна възраст да се извършва профилактичен преглед, посъветва още урологът.

Кои са предизвикателствата пред високотехнологичната медицина в България, има ли място персонализираната медицина в българското здравеопазване и каква е световната оценка за българската медицина?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.