Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Хакатон ще търси AI алгоритми срещу сайтовете-гъби за фалшиви новини

Мартин Стаменов, директор "Изкуствен интелект" в Sensika, "Бизнес старт", 07.11.2022 г.

14:00 | 7 ноември 2022
Обновен: 11:47 | 10 ноември 2022
Автор: Даниел Николов

Българското общество е едно от най-податливите на дезинформация и войната на Русия в Украйна само е засилила разпространението на фалшиви новини - интернет сайтове и профили в социални мрежи, който до преди са съобщавали невярна информация за 5G или ваксините срещу Covid, сега се ползват за постове срещу НАТО, санкциите срещу Кремъл и украинските бежанци. За момента няма надежден модел за борба с дезинформацията, като голяма вина за това имат социалните мрежи, които са абсолютно непрозрачни по темата. За да улесни процеса на идентифициране и премахване на фалшивите новини, Sensika организира хакатон, който цели намирането на решения с изкуствен интелект (AI) на този проблем. Това разказа Мартин Стаменов, директор "Изкуствен интелект" в Sensika, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Все още не сме изчислили последствията, чисто базирано на данни колко сме повлияни от дезинформацията - всички анализи досега са базирани на данни, които са доста ограничени. Теоретично един AI модел би могъл да хване една фалшива новина по различни механизми, базирайки се на похвати от стилометриката - във фалшивите новини се използват много конкретни методи, разписвани още през Студената война."

За разлика от създаваните от журналисти новинарски интернет сайтове, сайтовете-гъби (mushroom sites) разпространяват новини, които целят да предизвикат емоционална реакция в хората, предлагат само частично фактите и изкривяват твърдения с цел да се направят конкретни внушения, каза Стаменов.

Сайтовете-гъби са анонимни и могат да бъдат създавани автоматизирано в голямо множество, така че да създават впечатлението, че дадена фалшива новина е навсякъде по медиите.

"AI би могъл в голям мащаб да улови такъв тип новини и да предупреждава за използването на такъв тип похвати."

Социалните мрежи по никакъв начин не спомагат за идентифицирането на фалшива информация и не са задължени да работят и съдействат на местни и световни регулатори, каза Стаменов.

"По никакъв начин не предоставят информация за фалшиви профили, за тролове, за координирано поведение на групи от профили. Това, с което разполагаме, е добрата воля на технологичните гиганти от време на време да пуснат доклад за фалшиви профили. За януари месец са свалени три профила, свързани с Руската федерация, в световен мащаб - това е малко несериозно."

Социалните мрежи нямат интерес да премахват фалшивото съдържание и профили, добави Стаменов. Това само намалява техните потребители и интеракции върху платформите, което има негативен ефект върху проходите от реклами.

Новите регламенти на ЕС за борба с дезинформацията ще дадат възможност на ЕК да изисква данни от технологичните гиганти за действията им срещу фалшивите новини, но сме далеч от свалянето на профили, каза Стаменов.

Повече за предстоящия хакатон срещу дезинформацията - вижте тук!

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.