Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Alphabet се срина с 6% и сигнализира за трудни времена в бъдеще

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 26.10.2022 г.

12:25 | 26 октомври 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

След отчитане на печалби и приходи, които надхвърлиха очакванията, компанията майка на Google Alphabet Inc. заяви във вторник, че ще забави наемането и ще контролира разходите, сигнализирайки, че се подготвя за трудни времена, които предстоят, докато икономиката се колебае. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Рекламният гигант на Google, който до голяма степен избегна забавянето при дигиталните реклами, което засегна конкурентите по-рано тази година, вече не е имунизиран. Alphabet каза, че продажбите за третото тримесечие, с изключение на плащанията към дистрибуторски партньори, са били 57,27 милиарда долара. Това се сравнява със средната прогноза на анализатора за 58,18 милиарда долара.

Нетната печалба е $1,06 на акция, по-малко от прогнозите на "Уолстрийт" за $1,25 на акция. Акциите паднаха с 6% до $96,71, след като затвориха на $104,48 в Ню Йорк.

Имаше разочароващи резултати в обширното портфолио на Alphabet. Търсенето и други свързани бизнеси, финансовият двигател на компанията, генерират продажби през третото тримесечие на стойност 39,54 милиарда долара, в сравнение с прогнозите на анализаторите за 40,87 милиарда долара. Филип Шиндлер, главен бизнес директор на Google, каза, че някои рекламодатели са започнали да намаляват разходите.

YouTube на Google пропусна прогнозите с още по-голяма разлика, отчитайки продажби на реклами от 7,07 милиарда долара, в сравнение със средната оценка на анализаторите за 7,47 милиарда долара.

YouTube, който също не оправда очакванията през второто тримесечие, е в ожесточена битка за рекламни бюджети и вниманието на потребителите с TikTok на ByteDance Ltd. YouTube пусна видео платформа за кратки формати, наречена Shorts, за да се противопостави на популярността на TikTok, но анализаторите казват, че компанията все още има какво да компенсира.

Един светъл лъч е внимателно наблюдаваното предлагане на облачни услуги на Google, което загуби 699 млн. долара, което е по-добре от прогнозите на анализаторите за загуба от 814,25 млн. долара. Приходите на подразделението възлизат на 6,9 млрд. долара - повече от очакванията на анализаторите и с около 38% повече в сравнение със същия период на миналата година. Подразделението все още не е излязло на печалба, а Google е на трето място на пазара на облачни услуги, изоставайки от Amazon.com Inc. и Microsoft Corp.

За първи път в корпоративната си история Microsoft генерира повече от половината от приходите си от облачен бизнес, коментира още Попов.

През изминалото тримесечие компанията е спечелила 25,7 млрд. долара от облачния си бизнес при общи приходи от 50,1 млрд. долара, съобщи концернът във вторник. Нетната печалба обаче се е свила с 13% до 2,35 долара на акция, предава Bloomberg.

Това са по-добри данни от прогнозите. Анализаторите очакваха приходи в размер на 49,61 млрд. долара и нетна печалба от 2,30 долара на акция. Първоначално акциите на Microsoft загубиха 2,6% в следборсовата търговия във вторник. Обяснението - анализаторите очакваха още по-силен ръст в облачния бизнес.

Бизнесът с персонални компютри, съсредоточен върху операционната система Windows, е отбелязал лек спад, съобщи Microsoft. Компанията отчете 15-процентно понижение в продажбите на операционната система. Това е най-резкият спад в тази област от 2015 г. насам, а свиването на бизнеса с персонални компютри е по-голямо, отколкото Microsoft обяви в прогнозата си.

Повече по темите и какво се случва със сделката за Twitter може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.