Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Икономическото равенство между половете е пострадало заради пандемията и войната

Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ, член на Европейския икономически и социален комитет, "Бизнес старт", 05.10.2022 г.

11:35 | 5 октомври 2022
Обновен: 12:05 | 5 октомври 2022
Автор: Даниел Николов

Европа губи около 320 млрд. евро годишно заради икономическото неравенство между половете. България е една от страните в ЕС, където участието на жените в икономиката - като предприемачи, в корпоративни бордове, на обществени позиции и в политиката - е на доста добро ниво, но развитието в тази посока се е забавило в следствие на пандемията и настоящата криза. Това коментира Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ, член на Европейския икономически и социален комитет, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Все още съществува разлика между заплащането на мъжете и жените в България - жените по традиция заемат работа в сектори с по-ниско заплащане, но има разлики дори и в един и същи сектори."

АИКБ настоява за мерки, които да помагат на младите майки да се връщат бързо към своите служебни задължения и да не излизат за дълги периоди и пазара на труда. Има нужда и от подобрения в областта на работата от разстояние, така че жените да могат да съчетават по-добре личния и професионалния си живот, каза Ангелова.

В България трябва да се работи за развитие на по-добра система за грижа за малките деца и да се култивира културата за равенство между половете още в ранна детска възраст като се избягват стереотипите за роли на мъжете и жените в обществото и в кариерата, каза Ангелова.

"Децата трябва да бъдат насърчавани да избират предмети в училище, заради това че са им интересни, а не защото са момчета или момичета... Не трябва да има ориентирано към половете профилиране в училищата."

В коментар за квотите за жени в различни компании и сектори, Ангелова каза, че АИКБ е против, тъй като те могат да доведат до изкуствено отношение към жените и възприятието, че те са наети на дадена длъжност не заради професионалните си квалификации, а заради пола си.

По отношение на икономическите сектори в България най-много жени като дял има в здравеопазването, услугите и образованието, а силови сектори като строителството са почти изцяло мъжки. ИТ секторът се отличава със сравнително големия брой жени спрямо световно ниво.

Има ли войната ефекти върху икономическото равенство между мъжете и жените в Европа може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.