Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Пътят на един бургаски автосервиз към енергийна независимост

Георги Славчев, управител на автосервиз и център за гуми "Бигс" и Янко Янков, регионален мениджър за Югоизточния район в Алианц Банк България, в "Бизнес в регионите" , 04.10.2022

17:18 | 4 октомври 2022
Обновен: 16:50 | 5 октомври 2022
Автор: Галина Маринова

Несигурност на доставките и непредвидимост на цените - това се случи с енергоносителите в последните месеци. На този фон бизнесът действа решително и интересът на инвеститорите към възобновяемите енергийни източници е огромен. От началото на 2019 г. до август 2022 г. в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) са постъпили заявления за нови зелени централи с над 24 хил. мегавата инсталирана мощност. Това е два пъти повече от общо инсталираните ВЕИ мощности в страната, които са 12 хил. мегавата. Немалка част от новите соларни и вятърни централи ще бъдат за собствени нужди на предприятията. В новия епизод на "Бизнес в регионите" екипът пътува до Бургас, за да разбере как една местна фирма за автосервизни услуги и регенерат на гуми е инвестирала в собствена фотоволтаична система. 

Фотоволтаичните системи ще намалят наполовина разходите за електроенергия в базата ни. Това каза Георги Славчев, управител на автосервиз и център за гуми "Бигс", който гостува в рубриката "Бизнес в регионите" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

“Соларните системи са бъдещето на доставката и производството на енергия, защото изкопаемите горива са с изчерпаеми количества. Затова се насочихме към инвестиция в соларни системи. Те дават възможност за производство, намаляващо разходите за ел. енергия, като в същото време се реализират и печалби, изплащащи самата инвестиция”.

Соларните инсталации включват соларни панели и инвертори (които преобразуват енергията от панелите от постоянен в променлив ток), обясни събеседникът. “И тази енергия вече се използва или за собствени нужди, или се включва в мрежата за изкупуване”. 

“В момента соларните панели са няколко вида - има монокристални, поликристални, има тънкостенни панели. Цената варира в различни граници в зависимост от това какъв панел ще изберете. В момента има нови тенденции в производството на соларни панели. Стъклените фасади на някои сгради в Европа се правят с модерни соларни панели, които генерират ток. Но това са проекти, които изискват много големи инвестиции и на този етап са слабо разпространени”. 

От миналата година се наблюдава рязко покачване на търсенето на соларни панели и инсталации и нямаше достатъчно предлагане, сподели Славчев. “Това обособи и по-високата цена. Но сега на пазара излязоха още няколко европейски компании, френски и германски фирми, които започнаха да произвеждат соларни панели”.

По думите на предприемача до края на годината се очаква пазарът пазарът да се успокои и “цените да останат постоянни на този етап, а за другата година дори може да се очаква известно намаление”. 

Относно срокът на експлоатация гостът каза, че “монокристалните панели са с 25 години нормален срок на ползване, като 12 години и половина имат гаранция, че ще запазят производителността си”, като при изграждането на 200 киловатова инсталация, например, годишното производство на електроенергия, което можете да очаквате е около 250 мегавата на годишна база.  

Очакванията на предприемача са, че с използването на фотоволтаичната инсталация разходите за електроенергия ще бъдат редуцирани с “поне 30-40%”, като свръхпроизводството или недостигът в пикови за производството моменти се контролират автоматично от системата. 

За процедурата за издаване на разрешителни Георги Славчев коментира, че те са вече доста по-олекотени за по-малките инсталации и “нормално отнемат няколко месеца”, като за по-големите паркове документацията е по-сложна. 

“Алианц Банк България в това отношение много ми помогна. Като добър партньор приеха радушно идеята за изграждане на такава соларна система. Те са много иновативни и креативни. Бързо мислят и се нагласят спрямо пазарните ниши и самия пазар. Подкрепиха ни, за да можем да стигнем до крайния момент - до реализацията и работата на един такъв соларен модул”. 

Финансирането е от банката с наше самоучастие, като инвестицията на киловат инсталирана мощност е между между 1000 и 1200-1300 лв. в зависимост от това каква ще бъде конструкцията, какви ще бъдат панелите, инверторите и т н., обясни събеседникът. 

Компаниите, които искат да ползват банково финансиране за фотоволтаични централи, трябва да имат добра история, добър прогнозен паричен поток и да притежават производствена дейност с високо потребление. Това обясни Янко Янков, регионален мениджър за Югоизточния район в Алианц Банк България.

“Интересът от страна на бизнеса за финансиране на нови ВЕИ централи е доста засилен, защото излязоха първите големи сметки за плащане от страна на потребителите и всички предприеха мерки за тяхното оптимизиране. Започнаха да правят консултации за финансиране и монтиране на фотосоларни панели”. 

Компаниите трябва да намерят фирми, които да им предоставят адекватна помощ - консултиране, изработка на проект и подготовка на документацията, както и подбор на качествени компоненти и монтиране, защото има много тънкости, с които компаниите трудно ще се справят самостоятелно, каза Янков. 

“Търсенето главно идва от производствени предприятия, които използват основно електроенергия и имат голяма консумация за производствените си мощности. Сега, с проблемите с газоснабдяването много от фирмите се насочиха към осигуряване на оборудване, което работи също на електроенергия, за да могат да продължат да работят. И те също се насочиха към търсене на финансиране за монтиране на фотоволтаични централи”. 

Хотелските комплекси също са голям консуматор на електроенергия и те ще бъдат едни от едни от най-активните в близко време, каза още събеседникът. “През зимния сезон предполагам, че ще се ориентират към търсене на финансиране и консултации за монтиране на фотоволтаични системи, защото зимата е достатъчно дълъг период за вземане на разрешения и всички други действия, за да се стартира следващия сезон с добри мощности”. 

Вижте целия епизод във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.