Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Европейската нощ на учените се завръща със специалната роля на стъклото

Доц. д-р Агата Манолова, заместник декан - Факултет по телекомуникации, ТУ-София, част от екипа на Лаборатория "Интелигентни комуникационни инфраструктури" на София Тех Парк, и Михаил Илиев, директор "Иновационни проекти" в София Тех Парк, "Бизнес старт", 29.09.2022 г.

11:59 | 29 септември 2022
Автор: Даниел Николов

Поредното издание на Европейската нощ на учените на 30 септември ще обхване над 15 града в България, а чрез излъчвания на живо в канали в социалните мрежи заинтересованите ще могат да станат съпричастни и на събития в над 300 града на континента. Тази година инициативата се реализира в рамките на проекта SEARCH, а специален акцент е стъклото и как то се използва в различни области на науката, технологиите и всекидневието. Това разказаха доц. д-р Агата Манолова, заместник декан - Факултет по телекомуникации, ТУ-София, част от екипа на Лаборатория "Интелигентни комуникационни инфраструктури" на София Тех Парк, и Михаил Илиев, директор "Иновационни проекти" в София Тех Парк, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Стъклото има страхотни приложения абсолютно навсякъде и е един от най-използваните материали в света - почти всички технологии не могат да работят без стъкло. Една от презентациите ще бъде за холографската комуникация, или холопортацията, която индиректно използва стъклото в специалните очила", разказа Манолова.

Събитието се провежда за седма поредна година в София Тех Парк, като интересът на публиката постоянно нараства, а през 2022 г. ще включва над 25 партньорски организации, каза Илиев

Науката и дигитализацията са вече неразделна част от ежедневието на 21-и век, особено в областта на телекомуникациите, както стана видно по време на Covid пандемията с дистанционното обучение на ученици и студенти, каза Манолова.  

"Нещата вървят стремглаво напред и постиженията са страхотни с употребата на изкуствен интелект, машинно обучение... От гледна точка на комуникациите предизвикателства са предаването на различни по характер данни без закъснение, комуникация между устройствата, пестене на енергия."

Всеки един иновативен технологичен бизнес има нужда от връзка с изследователски университети, лаборатории, учени, които да създават и подобряват продуктите на бизнеса, допълни Илиев. София Тех Парк работи и подпомага бизнеса в редица сфери и е притегателен център както за млади потенциални учени, така и за компании, които търсят научна експертиза.

"Най-важното е да се предизвика ентусиазма и желанието в младежите", каза Манолова. "Да видят, че бъдещето е в това да вложат усилия, да видят науката и да я припознаят като една реализация, и да намерим подходящото поприще за всеки един - оттам нататък небето е пределът."

Според Манолова младите български учени се срещат със същите проблеми като колегите си в Европа - да имат възможността да навлязат в дълбочина в областта си и да намерят добри партньори, с които да работят. 80% от хората, които ще презентират по време на Европейската нощ на учените в България ще бъдат млади учени, добави Илиев.

Освен изследвания в химията, роботиката, дронове, виртуална реалност, изкуствен интелект, част от презентациите са за изменението на климата, как може да се намали въглеродния отпечатък, филтрация на вода и въздух с естествени материалии и други.

"Климатичните промени са компонент, който е задължителен да се вземе предвид, когато се правят каквито и да било научни разработки, независимо в коя област на науката", каза Манолова.

Повече за събитията в Европейската нощ на учените може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.