Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българска компания произвежда керемиди и плочи от нерециклируеми отпадъци

Иван Минев, предприемач, "Бизнес старт", 27.09.22

12:15 | 27 септември 2022
Обновен: 13:15 | 27 септември 2022
Автор: Таня Жекова

Голяма част от отпадъците в България се заравят в земята вместо да бъдат използвани като ресурс. Именно заради това българската фирма Nordex Waste Management реши да създаде иновативната плоча „Сентия“, която се произвежда от полимери и други трудни за рециклиране съставки, като същевременно е силно устойчива. Това разказа предприемачът Иван Минев, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Роселина Петкова.

„Тази плочка на практика е вечна, тъй като се прави от ниско разградими отпадъци. Тя се изработва от 30% полимери и 70% натрошено стъкло, които не са атрактивни за нормалното рециклиране, но са много стабилни. Типичното за нея е грайферът - там сме изобразили ДНК спирала на Фибоначи и римската сентенция Verba volant scripta manent, което означава „думите отлитат, написаното остава“. Идеята е да има послание за бъдещите поколения, не само да им завещаем отпадък“, споделя Минев.

Идеята е плочката „Сентия“ да се превърне в заместител на бетоновите плочи и да бъде наложена в градската среда. „Искаме да постигнем широко разпространение в градската среда. Вече ни се довери община Свиленград, работим и в Хасково и имаме успехи, можем да заместим почти всяка бетонова плочка с нашата нова плочка“, отбелязва гостът.

По негови думи икономическите ползи са много, но най-важното е това, че технологията помага за намаляването на депонираните отпадъци и за опазването на околната среда.

„Трябва да е ясно, че рециклирането е скъп процес - по-евтино е да купим нещо ново, отколкото да поправим старото, като същото е и при рециклирането. По тази причина нашата цена е по-висока от тази на конкурентите, но това е и цената за опазване на околната среда. Опитвали сме се да съчетаем всичко в тази технология, тъй като тя ни позволява да развихрим въображението си. В грайфера съчетахме наука, музика, изкуство, за да остане като един отпечатък в бъдещето“, казва той.

Засега технологията се прилага успешно. „Общините са доволни, гражданите се доверяват и ни подкрепят и мисля, че това трябва да е бъдещето, да работим в тази насока“, казва Минев.

Освен плочи, компанията произвежда и покривни керемиди, които са по-леки от конкурентните, което пък предполага по-лека покривна конструкция и по-малко дървен материал за покрива. Предлагат се и керемиди с цял свят, които действат на принципа на полюсните снежни шапки, които отразяват слънчевата радиация и по този начин намаляват глобалното затопляне. „Мечтаем да създадем и тухла като тротоарен бордюр. Можем да се разгърнем доста, всичко е въпрос на икономика и търсене“, отбелязва гостът.

Освен предприемач Иван Минев е и авиатор, и пилот на автомобилни състезания, освен това в момента работи за възраждането на летище Узунджово

„Идеята ни е то да бъде възстановено като гражданско, а отстрани има място и за изграждането на страхотна автомобилна писта. В историята много летци са загинали при тренировки, а сега младите таланти нямат къде да практикуват. Летището може да бъде използвано за тази цел като по този начин ще помогне и за силното икономическо развитие на  Хасково. Там няма планина и море, а ползите от едно такова съоръжение са много, тъй като ще привлекат доста посетители“, смята той.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.