Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Родителите да формират и дигиталните хигиенни навици на децата си

Ясен Танев, експерт по киберсигурност и основател на дигитално читалище, "Бизнес старт", 20.09.22

13:08 | 20 септември 2022
Обновен: 14:34 | 20 септември 2022
Автор: Таня Жекова

Нашите деца са интелигентни и дигитално грамотни, но родителите трябва да говорят с тях и да формират дигитална хигиена със същата сериозност, с която се отнасят и към другите елементи на възпитанието. Това коментира Ясен Танев, експерт по киберсигурност и основател на дигитално читалище, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Роселина Петкова.

„Ние често повтаряме на нашите деца да мият редовно ръцете си и да не разговарят с непознати. Тези умения се пренасят и в дигиталния свят, където трябва редовно да почистваме и обновяваме програмите, с които работим и да не кликаме безразборно върху линкове, които ни предлагат награди или пари, защото често това са измами. В допълнение, това, че някой е сложил име и снимка онлайн не означава, че го познаваш - познаваш само дигиталната му презентация“, подчертава той.

По този повод Танев предупреди за масивна фишинг атака, засечена в пощите на abv.bg. тази сутрин. „Това са съобщения, които изглеждат легитимни, и ви подтикнат да кликнете върху линк, за да придобият достъп върху устройството ви или личните ви профили. Обикновено текстът на съобщението е преведен автоматично от английски на български и това го издава. В момента вилнее дигитално торнадо, и всички трябва да внимават, защото ако бъдете хакнати можете да загубите достъпа до имейла си и до други профили, свързани с този имейл“, предупреждава той.

Според него тези умения трябва да бъдат предавани на децата от най-ранна детска възраст, за да могат да бъдат защитени, когато използват дигитални устройства. Това е и мисията на дигиталното читалище, основано от Танев.

„В началото бяхме 7 човека – експерти по киберсигурност, които в същото време са и родители. Ние осъзнахме, че нашите деца са дигитално грамотни и защитени, но другите са в огромен риск. Започнахме да търсим начини как можем да помогнем на децата, техните учители, както и баби и дядовци“, споделя гостът.

На базата на свободното си време доброволците в читалището инвестират в масовото образование. „Единствения начин да достигнеш до хора навсякъде е като намериш съратнци. В миналото това се е случвало в читалища, а сега организираме онлайн сесии, даряваме материали и окуражаваме децата да споделят наученото с учителите и семейството си, които също имат нужда от дигитална защита, особено възрастните хора“, казва той. „ Пуснахме филмче за кибер хулигани и свободни wi-fi мрежи в градския транспорт, може би видян от 200 000 души, посещаваме и училища и правим обучения. Ако има училища, които имат интерес, нека ни пишат“, призовава той.

По негови думи има няколко принципа, които трябва да се спазват онлайн. „Когато решите да кликате върху нещо, винаги трябва да внимавате къде ще ви отведе реално линкът. Трябва да бъдете много внимателни с кого общувате и върху какво кликате, защото има много опасни кътчета като например dark web, който дори професионалистите избягват“, казва той.

„Трябва да помним и че всичко, което се случва в интернет, остава там завинаги и винаги може да бъде открито“.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.