Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Apple уволнява кадри за подбор на персонала в опит да отговори на спада на бизнеса

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, в "Бизнес старт", 16.08.2022

13:40 | 16 август 2022
Автор: Галина Маринова

Apple е уволнила много от работещите на договор при нея външни кадри за подбор на персонал през миналата седмица, като част от стремежа на компанията да ограничи наемането на хора и да свие разходите си, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса. Около 100 контрактори са били освободени в рамките на рядък ход за компанията с най-висока пазарна капитализация в света, допълват източниците, пожелали анонимност, защото нямат право да коментират въпроса. Специалистите по подбор на персонал бяха отговорни за наемането на нови кадри за Apple, а съкращенията подчертават, че в компанията се наблюдава забавяне. Това каза Това каза Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

На съкратените служители е казано, че решенията са взети заради промени в настоящите бизнес нужди на Apple. Миналия месец Bloomberg писа, че компанията ще забави процеса по наемане на работници след години, в които набираше кадри непрестанно. По този начин сега тя се присъедини към много от компаниите, които забавят темпото. По време на представянето на последния финансов отчет главният изпълнителен директор Тим Кук потвърди, че компанията ще бъде по-внимателна с разходите, макар че ще продължи да инвестира в някои области.

„Вярваме в инвестирането по време на спада“, коментира Кук пред анализатори. „И така, ще продължим да наемаме хора и да инвестираме в различни области, но сме внимателни в това, като признаваме условията на средата“.

Apple все пак ще задържи експертите по подбор, които са наети на пълен работен ден. Не всички контрактори са били съкратени като част от хода. Говорител на Apple е отказал да коментира решението.

Решението за съкращаване на работници е необичаен за базирания в Купертино, Калифорния, технологичен гигант, за който работят над 150 хил. души. Но той не е единствен в тази си стъпка. През последните месеци Meta Platforms, Tesla, Microsoft, Amazon и Oracle също съкратиха служители, докато разходите за технологии се забавиха.

На засегнатите контрактори е казано, че ще получат възнаграждение и медицински обезщетения за две седмици. Когато са съкратени, служителите са били инструктирани да изпратят имейл със списък с вещите им, ако искат въпросните да им бъдат върнати. Съкратените работници са от много райони, включително от офисите на Apple в Тексас и Сингапур.

Подобно на много други компании, служителите на Apple, които са външни контрактори, се занимават със задачи като техническа поддръжка и клиентско обслужване. Освен това компанията ползва подобни кадри за локализиране на продукти и подобряване на картографската си услуга. Контракторите обичайно получават по-малко социални придобивки от работещите на пълно работно време и са много по-малко защитени като работници.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.