Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Войната в Украйна и нарушеното корабоплаване по Дунав оскъпиха в пъти транспортa

Борил Иванов, управител на "Донау транзит" и бивш председател на Националното сдружение на българските спедитори, в „Бизнес старт”, 15.08.2022

11:29 | 15 август 2022
Обновен: 11:40 | 15 август 2022
Автор: Зорница Крушарска

Ситуацията по река Дунав е много тежка  и за последните 10-15 години не е имало толкова тежки условия за корабоплаване по реката. Официално корабоплаването не е спряно, но в момента е икономически неизгодно за корабоплавателните предприятия. Транспортната услуга за товародателите също е изключително оскъпена. Това каза Борил Иванов, управител на "Донау транзит", в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

За корабоплавателните предприятия е неизгодно да превозват, защото когато нивото на реката е по-ниско, превозвачите са принудени да намалят количеството товар, който превозват и получават по-ниски приходи. Под определено ниво те обаче въобще не могат да извършват превози, обясни събеседникът.

Спедиторите имаме възможност да пренасочваме товарите и да сменяме вида транспорт. Товарите ,които трябва да се транспортират по вода, насочваме през пристанища Браила и Галац. Оттам те могат да се транспортират по море към България. Товари, които са от България за Румъния, могат също да се транспортират по море до тези речни пристанища на Румъния, които са достъпни за морски кораби. Молдова също има пристанище, което е достъпно за морски кораби.

Товарите, които нямат вариант за превоз по вода, трябва да бъдат пренасочени по железница. За съжаление, в момента търсенето на превози е много високо поради ситуацията в Украйна и е ограничено предлагането на вагони за жп транспорт. 

„Поради тези причини има забавяне в доставките в порядъка на около месец. Освен това навлата са изключително високи, като има увеличения до 12 пъти”.

Предвид забавянето в доставките, Иванов препоръча на товародателите освен форсмажорни клаузи в търговските си договори,  да включват и клаузи за определено ниво на реката, под което да не носят отговорност за изпълнение на своите доставки.

По думите на събеседника, за да се осигури нормално корабоплаване в долния участък на река Дунав, е необходимо да се изградят хидротехнически съоръжения - каквито има в по-горните участъци на реката, като шлюзове и баражи.

„Това е трансграничен въпрос, който България и Румъния трябва да решат заедно”.

Товарите, които основно се превозват по река Дунав, са свързани с енергетика, металургия и селско стопанство, а именно – въглища, кокс, руди, стомана, зърно и торове. Това са обичайните масови товари, които се превозват с воден транспорт и в частност по река Дунав, каза още Борил Иванов.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.