Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ангел Ангелов: Очаквам да видя иновативни, гъвкави и смели компании в "Дръзките"

Ангел Ангелов, управляващ партньор на Innovation Capital, в „Бизнес старт”, 27.07.2022

13:18 | 27 юли 2022
Обновен: 14:05 | 30 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска

Иновативни, гъвкави, смели – такива са компаниите, които очаквам да видя в телевизионния формат „Дръзките”. Надявам се повече компании от региона да имат възможност да участват. Това каза Ангел Ангелов, управляващ партньор на Innovation Capital и ментор в „Дръзките”, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Първото в България телевизионно стартъп състезание „Дръзките“ ще бъде излъчено ексклузивно по Bloomberg TV Bulgaria. Кандидатстването за участие в „Дръзките“ вече започна. До 14 август представители на стартъпи могат да попълнят регистрационната форма на страницата на проекта.

Характеристиките на предприемачите се променят във времето. През последното десетилетие повечето стартиращи компании имат технологичен компонент в продукта, който предлагат на пазара, посочи събеседникът.

Не от всеки успял предприемач обаче става добър ментор. В нашата практика сме виждали ментори, които имат специфично знание, но трудно могат да го предадат. И обратно – такива, които имат по-всеобхватен поглед върху бизнеса и могат много лесно да предадат някакво конкретно знание. Ключово е менторът да бъде адекватен като опит и да е минал през същите стъпки и проблеми, през които в момента минава и стартиращата компания. Ако менторът идва от корпоративната среда и има опит само там, той може да бъде в известна степен дори и вреден на стартиращия предприемач.

„Проблемите на корпоративните бизнеси и на стартиращите са различни”.

Основните предизвикателства, с които се сблъскват стартиращите компании в България, не са по-различни от тези на стартъпите в чужбина. Това са липсата на финансиране и на сериозно бизнес планиране. Проблем са и междуличностните конфликти, които често се зараждат особено, когато има турбулентност, така характерна за новите предприятия.

„Да намериш точния човек, с когото да развиеш дадената бизнес идея, е ключово”, подчерта Ангелов.

Важно е също пазарът да бъде готов за продукта, който ще бъде създаден. Виждали сме примери, когато може да има много качествен и интересен продукт, но е твърде рано за него. Преди десет години имаше много компании, които се занимаваха с продукти, свързани с виртуалната реалност, но голяма част от тях не просъществуваха твърде дълго, защото не можаха да издържат, докато пазарът е готов. Сега дойде точният момент.

Ангелов каза, че Innovation Capital би подкрепил финансово компания, участник в „Дръзките”.

„Досега сме финансирали близо 120 компании. Подкрепяме стартиращи компании с до 50 000 евро дялово участие от наша страна. Тези компании трябва да отговарят на критериите, които имаме за допустимост. Те трябва да са базирани в България и да инвестират средствата на българския пазар”.

Крайният срок за кандидатстване за участие в телевизионното стартъп състезание „Дръзките“ е 14 август, а уникалният за българския ефир формат предстои да изненада зрителите през новия тв сезон тази есен. Повече информация за проекта може да откриете на: https://drazkite.bloombergtv.bg/.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.