Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Сандов: Ако и сега "Брикел" не промени стандартите на работа, ще бъде затворен

Борислав Сандов, министър на околната среда и водите в оставка, "Бизнес старт", 21.07.2022 г.

11:59 | 21 юли 2022
Обновен: 13:48 | 22 юли 2022
Автор: Даниел Николов

ТЕЦ "Брикел" категорично не работи по предписанията и ще последват сериозни действия, ако не бъдат изпълнени предписанията след поредните констатации на нарушения. В момента текат проверки от две регионални инспекции по околната среда след проверки от инспекция по труда, пожарната и Националния център за обществено здраве. Това каза Борислав Сандов, министър на околната среда и водите, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Голяма част от тези проверки ще излязат с констатации за нарушения и ще последват действия. Установявали сме множество пъти такива нарушения - този път ще предприемем по-крути мерки, защото предписанията, които се дават, явно не се изпълняват. Изчакваме да изтече предписанието, което е дадено дори преди проверката... Това предприятие категорично не работи в стандартите на българското и европейското законодателство и ако то не ги промени, ние ще бъдем принудени да издадем принудителна административна мярка за затваряне до отстраняване на всички нередности."

Последните данни, макар и моментни, показват неколкократно завишаване над нормите на стойностите на серен диоксид и други замърсители, каза Сандов и сподели, че мобилната лаборатория до момента е извършвала замервания на грешно място, което вероятно е довело до по-ниско отчитане. 

През годините са издавани десетки предписания и има десетки административни актове за нарушения, наказателни административни постановления (51 от 2016 г. досега), като над 30 от последните за завършили без наложена санкция, сподели Сандов. Част от тези актове може да са паднали заради направилно събрани данни и неправилна документация, като последната проверка ще се стреми да не допуска подобни пропуски, добави той.

"Било е проформа - ние даваме едни предписания, те не се изпълняват. Пишем актове - те падат в съда, дали защото са лошо написани, или съдът не е отсъждал обективно... Притеснително е, че здравето на хората и околната среда в региона стават жертва на недостатъчно надеждни институции, в това число и съдебни."

ТЕЦ "Брикел" постоянно е обявявал аварии, които са му позволявали да работи в нарушение на нормите за замърсяване, каза Сандов. Наредбата на Министерството на енергетиката разрешава на предприятията да докладват аварии до 40 след случилото се и да работят до 120 часа след това, което им позволява да "работят в рамките на процедурата, макар и в нарушение на екологичното законодателство".

"Множество са натрупаните проблеми през годините - те частично нарочно са направени така, за да може този сектор да работи въпреки своите негативни екологични отражения и да трупа печалби."

Надявам се проверката да покаже кой е реалният собственик на Брикел, добави министър Сандов.

В коментар за газовата криза в Европа, Сандов допусна, че може да се стигне до пълно спиране на доставките на гориво от Русия. Според него е грешно природният газ да се представя като преходно гориво, което може да реши проблемите с употребата на други изкопаеми горива, още повече когато доставките зависят от държава като Русия. 

"Северен поток 2" въобще не трябва да се допуска да заработи, но Кремъл ще се опитва да постигне това, за да има още един инструмент за изнудване на Европа, коментира Сандов. Континентът от своя страна трябва не само да диверсифицира източниците на газ, но и производството на електроенергия като заложи на повече ВЕИ, за да не се налага да прибягва отново до въглищните си мощности.

С разширяването на газохранилището в Чирен, доставките на газ от Азербайджан и от спот пазара на втечнен природен газ, България няма да усети газовата криза през следващите до две години, убеден е Сандов, но трябва да постигне още много в прехода към зелена икономика и нисковъглеродна енергетика като развива собствените си възможности и привлече и домакинствата, общините и малкия и среден бизнес в процеса.

"Потребителите трябва да бъдат и производители на електроенергия - това ще ни даде много ползи в дългосрочен план и ще счупи определени монополи в енергийния сектор... С проекта за голяма мощност за съхранение на енергия в района на Марица през ПАВЕЦ-ите, които имаме, в рамките на пет-шест години можем да гарантираме България да е енергийно независима, изключвайки АЕЦ, който е на доставки на ядрено гориво от чужбина."

Има голям шанс кандидатурата на България да е домакин на конференцията по климата COP29 през 2024 г. да е успешна, тъй като се предполага, че срещата ще се проведе в Източна Европа, каза Сандов. Освен международен престиж и като средства за реклама, подобно събитие може да доведе нови ВЕИ инвестиции в енергийния сектор на страната.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.