Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Фокусирането на европейските средства върху пътна инфраструктура е грешка

Консултантите по европейски програми Атанас Кирчев и Ивайло Здравков в Бизнес старт, 21.10.2016

09:24 | 21 октомври 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Freeimages.com
Снимка: Freeimages.com

Разпределението на европейските средства и през първия, и през настоящия програмни периоди не е достатъчно адекватно. Около 25% са фокусирани върху тежка инфраструктура, което няма пряко отношение с икономическия ръст. Ако бяхме насочили повече средства в иновации, образование, свързано с иновации може би данните за икономическото развитие щяха да са други. Големият фокус върху инфраструктура, особено пътна, е грешка. Това заяви консултантът по европейски програми Атанас Кирчев в ефира на "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

"От няколко години насам през европейските програми се вкарват доста средства, които са единствените свежи пари, които влизат в икономиката", посочи консултантът по европейски програми Ивайло Здравков, допълвайки, че по този начин се развиват българските предприятия и това е положително.

По думите му след 2020 се очаква ново препрограмиране от гледна точка на сектори, начини на финансиране, доколко вкараните средства са били успешни и в кои сектори ще бъдат вкарвани субсидии. 

Здравков посочи, че към момента има доста проблеми, свързани с администрирането. "Времето, за което се подготвя една наредба за кандидатстване, е изключително кратко и недостатъчно, за да бъдат обхванати всички проблеми и казуси, въпреки че вече сме минали един предходен програмен период. Това, както и промените в хода на прием на документацията създават изключително напрежение", обясни той.

Вижте целия разговор във видеото: