Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Туитовете на Мъск отново го вкараха в проблеми, след като се отказа да купува Twitter

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 15.07.2022 г.

17:15 | 15 юли 2022
Обновен: 19:00 | 15 юли 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Туитовете на Илън Мъск отново са под микроскоп от регулаторите, този път заради съобщение от май, което постави под съмнение дали той ще успее да изпълни офертата си за придобиване на Twitter Inc за 44 милиарда долара. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Милиардерът привлече вниманието на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) заради туит от 17 май, в който се казва, че „сделката не може да продължи напред“, според кореспонденция, публикувана публично в четвъртък. В писмо от 2 юни агенцията попита защо това изявление не е „съществена“ промяна, която е трябвало да бъде разкрита на инвеститорите в официално изменение на предишната му декларация в SEC. Адвокатите на Мъск отговориха, че той не e виждал необходимост от това.

Мъск се оттегли от покупката на Twitter миналата седмица, което предизвика съдебно дело от компанията, за да го накара да завърши сделката. В дните преди въпросния туит, най-богатият човек в света също каза в платформата на социалните медии, че сделката е „временно задържана“.

Размяната е знак, че SEC е продължила да задава въпроси относно онлайн изявленията на Мъск, които засягат неговите бизнес отношения с публични компании. Агенцията започна да проучва регулаторните документи на Мъск относно Twitter в началото на април, след като той подаде грешен формуляр и пропусна крайния срок да разкрие мажоритарния си дял в социалната медийна компания.

Акциите на Pinterest поскъпнаха с повече от 20% по време на следборсовата търговия в четвъртък, след съобщения, че Elliott Management е придобил дял от над 9% в компанията. Elliott е известен със своите активистки инвестиции, коментира още Попов.

През миналата година акциите на Pinterest се сринаха със 75%. Въпреки че приходите са се увеличили с 52% до над 2,5 милиарда долара през 2021 г., броят на активните месечни потребители в световен мащаб е намалял с 6% до 431 милиона.

Активистът е водил разговори с Pinterest през последните няколко седмици, но не е ясно какво са обсъждали.

Това беше време на сътресения за Pinterest, която управлява безплатна онлайн платформа за споделяне на изображения, които вдъхновяват проекти като планиране на сватби, извършване на домашни ремонти и създаване на рецепти.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.