Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Нумизматиката е във възход и монетите повишават стойността си

Петър Неделев, председател на Нумизматично дружество "Филипопол" – гр. Пловдив, в „Бизнес старт”, 01.07.2022

12:20 | 1 юли 2022
Обновен: 15:15 | 1 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска

Монетата от два златни лева със стилизиран образ на Паисий Хилендарски, която беше пусната в обращение от БНБ на продажна цена 3755 лева, е най-скъпата монета в новата история на България. Към настоящия момент въпросната монета не е добра инвестиция, защото при борсова цена на златото около 100 лева, нейната цена на грам е 161 лева. Но от колекционерска гледна точка – предвид малкия тираж на монетата, тя представлява интерес за колекционери. Това каза Петър Неделев, председател на Нумизматично дружество "Филипопол", в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

„Събирането на монети е страст. Правейки колекция, хората си купуват тази емоция. Напоследък се появиха и доста инвеститори, които имат свободни пари и купуват монети с малък тираж с цел спекула, препродажба на по-висока цена. Като цяло нумизматиката е във възход в момента и всички монети на Третата българска държава повишават своята стойност”.

Неделчев даде пример с монета с цар Борис от 1930г., струваща в детството му  50-60 стотинки. В момента такава монета с хубаво качество има цена от 700-800 лева. По тази причина нумизматиката си е и вид инвестиция.

По отношение на това как се определя стойността на възпоменателните монети събеседникът посочи, че няма регулиран пазар, а цената се формира на база търсене – предлагане.

В последните две години на пазара се появиха доста свободни пари и много инвеститори, които не са колекционери в истинския смисъл на думата, но просто решиха да направят бързи пари. Предполагам, че до няколко години тази еуфория ще отмине, каза Неделчев и прогнозира, че цените леко ще паднат.

Като пример за монети, чиято цена се е покачила много напоследък, събеседникът сподели, че монетите, които много са повишили цените си, са петте златни монети, сечени по времето на цар Фердинанд.

„Говорим за емисиите 1894 година и 1912 година. В момента на чужди аукциони тези монети стигат баснословни цени дори за европейския пазар  - близо 100 000 швейцарски франка”.

За да се определи стойността на старите монети, може да се потърси съвет от нумизматичните дружества, като в България такива има в София, Пловдив, Велико Търново и Плевен.

„Ако монетата е антична, съгласно нашето законодателство тя принадлежи на държавата и трябва да бъде върната в най-близкия музей”.

Какво разказват българските пари? Как са се променяли монетите през годините? Кои държави са известни с красиви пари?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.