Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

"Азовстал" може да възкръсне в България, ако има бързи действия на властите

Явор Костов, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton, "Бизнес старт", 30.06.2022 г.

12:04 | 30 юни 2022
Обновен: 20:45 | 1 юли 2022
Автор: Даниел Николов

Вече има малки и средни предприятия, предимно от IT сектора, които са успели да се релокират от Украйна в България, като условията за това постепенно се подобряват. Има потенциал и за релокация на производства, които са засегнати директно от войната или са с разрушени вериги на доставки. Това коментира Явор Костов, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Този процес е по-дълъг и по-труден, тъй като трябва да се пренася и индустриално оборудване - дали е възможно да се демонтира и монтира на ново място и дали имаме подходящи площадки. За чисто и мръсно производство има съответните законови процедури, които трябва да се преминат, които могат да отнемат до две години."

В коментар за изказването на главния изпълнителен директор на украинската "Метинвест" Юрий Риженков пред Европейската бизнес асоциация, че компанията разглежда преместването на производството на стомана от Украйна в България след загубата на "Азовстал", Костов заяви, че това е реален потенциал.

"Голямото предизвикателство е доколко това може да се осъществи в кратки срокове... да може да се осигури подходящата площадка, да се премине през съответните ОВОС процедури, смяна на предназначение на терениети или покупка на вече съществуващи предприятия с подобна дейност. Има потенциал за този бизнес - той е реален и може да се случи... Критично важна е подкрепата на държавата да се случи в кратки срокове и да не се изпусне този момент, който има пред нас."

"Метинвест" е собственик на завода за стоманени продукти "Промет стиил" край Бургас.

Въпреки вдигането на лихвите от централните банки и силното първо тримесечие, не се наблюдава отлив на пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа, като това се дължи на портфолио сделки, започнати през миналата година, каза Костов.

"Във второто тримесечие наблюдаваме доста по-предпазливи инвеститори, които подбират активи и много по-бавно взимат решение дали да влязат в сделка или не. Войната и повишаващите се лихви внесоха несигурност в целия регион, която се отразява и на капиталовите пазари."

Инвеститорите са най-скептични към хотелския бизнес, особено морския туризъм, като най-стабилни ще останат индустриалните и логистични имоти и офис активи, но с много по-малък интензитет, смята Костов. 

Търговията на офис площи в България през първото тримесечие наближава стойностите от 2019 г., а процентът на свободни площи остава стабилен през последните тримесечия (около 16.4% в момента), независимо че излизат нови сгради. Установените компании все повече ще търсят пространства за специфични проекти и гъвкави работни места в резултат на промените в начина на работа през пандемията. 

"Хибридният модел е тук и ще остане за дълго време. Офисите са вече място, където хората се срещат, обменят идеи, работят екипно и след това могат и да работят от дистанция."

Голяма част от компаниите са се преместили в офис сгради с по-добри условия, а бизнесът на голяма част от наемателите обикновено е нараснал от началото на пандемията, което обуславя запазването на нивата на наемите.

Има силно възстановяване на конвенционалната търговия в комбинация с онлайн търговията, като нивата в търговските центрове вероятно са надминали тези от 2019 г., но ще се следи внимателно какво ще е влиянието на инфлацията. Строежите на нови молове е приключило, като не се очаква затваряне на молове насетне или смяна на предназначението им.

Търсенето на индустриални и логистични имоти е голямо и ще продължи да расте, като има под 2% незаети площи, каза Костов.

Несигурността е повлияла значително на чуждестранните инвеститори, като активността е предимно от местни участници. Няма големи очаквания за сериозни транзакции през тази година от външни инвеститори, каза Костов.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.