Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Турция наложи ветото, за да спечели Ердоган дивиденти преди изборите

Тайфур Хюсеин, журналист, в „Бизнес старт”, 30.06.2022

12:00 | 30 юни 2022
Обновен: 15:01 | 30 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изигра театър през последния един месец с налагането на ветото на Финландия и Швеция и този театър целеше постигане на успех във вътрешнополитически план. В Турция догодина предстоят президентски и парламентарни избори, които са решаващи за управлението на Ердоган и той се нуждае от сериозна подкрепа от избирателите си. Той трябва да ги убеди, че държавният глава, който би успял да изкара Турция от икономическата ситуация, от изолацията, в която се намира, е именно той. Факт е, че през последния един месец в световната преса доста широко се коментираше тази позиция на Турция и това има успех в личностен план за Ердоган. Това коментира Тайфур Хюсеин, журналист, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.  

Ердоган имаше телефонно обаждане от американския президент Джо Байдън преди подписването на меморандума, с който Анкара оттели ветото си за членството на Финландия и Швеция в НАТО. Вероятно Байдън е помолил Ердоган да отмени ветото. В замяна на това снощи имаше двустранна среща между Ердоган и Байдън. Това е изключително положително за самия Ердоган с оглед на това, е в Турция това се използва от управляващите във вътрешнополитически план за печелене на дивиденти, разказа събеседникът.

„Външната политика на Турция се определя от един човек, има еднолично управление, а Ердоган нееднократно е посочвал, че Турция трябва да се управлява като фирма”.

Относно твърденията, че руски лица регистрират фирми в Турция, за да заобиколят санкциите на Запада, събеседникът посочи, че официалната позиция на Турция е, че страната не се присъединява към санкциите на Запада, наложени на Русия. Такава е и позицията и към бизнеса, и към руските бизнесмени. Достатъчно е те да спазват турските закони, за да могат да инвестират и да търгуват в Турция.

„Официалната статистика показва значително увеличение на покупката на недвижимо имущество от страна на руски граждани в Турция – основно в Истанбул и в курортните градове в Анталия. Това може да се определи като опит за прехвърляне на капитал в Турция”.

По отношение на високата инфлация в Турция и значително увеличените разходи за живот Хюсеин изтъкна, че въпреки че България е на опашката на ЕС като приходи, сме много по-напред от Турция на този етап, защото минималната заплата в Турция се равнява на 250 долара.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.