Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Светът се лишава от посредници при кризи с Финландия и Швеция в НАТО

Проф. Динко Динков, преподавател в катедра „Международни отношения“, УНСС, "Бизнес старт", 30.05.2022 г.

11:43 | 30 май 2022
Обновен: 14:50 | 30 май 2022
Автор: Даниел Николов

Подаването на молба за членство в НАТО от две възприемани като неутрални държави като Швеция и Финландия ще наложи съществени промени в световната система за сигурност. Моделът на "финландизация" отива в историята, значително се увеличава пряката граница на НАТО с Русия, и докато Европа губи възможностите си да има миротворческо влияние в света, не може да се предвиди дали някой ще може успешно да изпълнява ролята на двете скандинавски държави за намаляване на напрежението и провеждане на преговори. Това каза проф. Динко Динков, преподавател в катедра „Международни отношения“, УНСС, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Международната система се лишава от две неутрални държави, които традиционно са играли особена и конструктивна роля в търсенето на решения във всевъзможни международни кризи - няма да е лесно да се намери заместител на тези страни, които имат много сериозен авторитет... С присъединяването си към НАТО те ще следват политиката на НАТО и аз не виждам как например една Швейцария или Австрия каква част от тези дейности на Швеция и Финландия могат да изземат."

Финландия изигра много важна роля с неутралитета си по време на Студената война, като допринесе за намаляване на напрежението между Изтока и Запада и бе домакин на Хелзинкски споразумения, които уредиха новите принципи на сигурността в Европа, напомни Динков. Швеция има своята роля с редица организации като Нобеловия комитет и Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

Финландия и Швеция ще се включат без особени проблеми в структурите на НАТО, а възраженията на Турция заради предполагаеми бойци от обявената за терористична организация ПКК ще бъдат преодолени, каза Динков и добави, че в момента Турция провежда мощна външнополитическа офанзива.

НАТО се разширява заради украйнската криза и това е голям успех на американската външна политика, но слага край на идеята за по-голяма роля на ЕС след края на Студената война, смята Динков. Европа вече изцяло се съобразява със стратегията на САЩ и губи възможността си да бъде позитивен фактор в световните процеси и да играе миротворческа роля, каза той.

"Европейския съюз не си оставя възможности за самостоятелни инициативи и губи позиции."

В коментар за ефекта на кризата върху Китай, Динков заяви, че целта на САЩ в момента е да нанесат толкова тежък икономически удар върху Русия, че да респектират Китай. 

"Има стремеж да се докаже, че това е новата парадигма, че процесите в света се развиват на базата на сблъсъка между демокрацията и тоталитарните сили. Но изниква въпросът - може ли светът без някакви отношения между демократични и тоталитарни държави, особено отчитайки разпределението на суровини и енергоносители."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.