Разкриват се нови възможности за финансиране на младежкото предприемачество в България

Мартин Гиков, Фонд на фондовете и доц. д-р Тодор Ялъмов, СУ “Св. Климент Охридски", 05.05.2022

13:30 | 5 май 2022
Обновен: 14:57 | 9 май 2022
Автор: Галина Маринова

Конкурсите за предприемачи и стартиращи компании помагат на младите хора да се ориентират, да видят пътеката, по която трябва да преминат. Защото от идеята до получаването на финансиране пътят е наистина дълъг. Понякога дори не е нужно да получиш финансиране. Често е достатъчно да получиш менторска подкрепа, връзка с потенциален клиент и без финансиране. Конкурсът и критериите са съобразени с това кой къде се намира в жизнения цикъл на предприемачеството. Това коментираха Мартин Гиков, изп. директор и председател на Съвета на директорите на Фонд на фондовете (ФнФ) и доц. д-р Тодор Ялъмов, зам.-декан „Научноизследователска дейност, иновации и проекти“ на Стопански факултет в СУ “Св. Климент Охридски”, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

ФнФ и СУ в момента провеждат „Национален конкурс за най-добър младежки стартъп за 2022 г.“ под патронажа на Министерство на иновациите и растежа, като желаещите да кандидатстват могат да го направят онлайн до 13.05.2022. Основните му цели са да се насърчи младежкото предприемачество, да се информират младите хора за възможностите за финансиране на стартъпи, да се обучат в изготвянето на бизнес планове и как да представят идеите си пред инвеститори. Допустими участници в него са всички студенти в български университети и младежи до 29-годишна възраст с иновативни бизнес идеи, включително и небългарски граждани със статут на постоянно пребиваващи в България.  

Решихме да реализираме този национален конкурс за млади предприемачи, като основата цел е да се срещне търсенето и предлагането. Предлагането от страна на университетите, на младите хора, които имат предприемачески дух и идеи и търсенето от страна на инвеститорите, нашите финансови посредници, с които работим за това къде да се инвестират парите или за млади таланти, които да се влеят в техните редици и да могат да подпомогнат растежа на компаниите и фондовете, в които ще работим. Това е този мост, който се опитваме да създадем с тази инициатива, каза Гиков.  

Критериите за класиране са класически за подобен тип състезания. Те са формулирани от фонд мениджърите - партньори в конкурса - иновативна идея, екип, ако има прототип пазарно тестване. Но тъй като конкурсът е отворен, без квоти, все пак ще има значение дали си на идейна фаза, дали си на етап прототип или си на идейна фаза, дали имаш прототип или си във фазата на растеж и наистина търсиш финансиране, заяви Ялъмов.

В подобни конкурси "по-важното е да се изгради доверие, което по-късно може да се реализира в инвестиция и за това е важно инвеститорите да познават предприемачите, които сега кандидатстват, може би с идейна фаза", допълни гостът. "Както предприемачите се борят за инвесиция, така и инвеститорите се борят за качествените предприемачи. Така че ако си достатъчно добър предприемач, ти можеш да си позволиш да избираш кой да инвестира в теб".

"Това е едно от нещата, които според мен трябва участниците в нашия конкурс да разпознаят, че те също имат преговорна сила и също могат да избират кой да инвестира в тях", заяви доц. Ялъмов. 

Според събеседника от ключово значение е фактът, че не става въпрос само за инвеститори и предприемачи, а за цяла една екосистема, в която има много други играчи. "Помощта към младежкото предприемачество може да се изразява и по много други начини. Например в стопанския факултет имаме стипендии, които даваме между 800 и 1100 евро на месец за предприемачи, които да отидат в чужбина, или при техен потенциален първи клиент, или при предприемач, който да им бъде ментор в друга страна, в която те може би ще искат да предават или да вземат технология. Така че всъщност участвайки в един конкурс, ти влизаш в една екосистема и това е най-важното".

По последни данни нагласите към предприемачество на студентите са много по-високи, отколкото се говори в общественото пространство и с всяка следваща година интересът се покачва, подчерта доцентът. По думите му студентите, които заявават интерес към предприемачеството са около 40%. Процент на младите хора (от 18 до 30 години), обаче, които реално се занимават с това е едва 2% - 3,3%.

"Проблемът е защо имаш толкова много хора, които по принцип имат нагласа за предприемачество, а в крайна сметка не я реализират. Една от причините е, че рискът в предприемачеството спрямо алтернативния доход, който имаш в една хубава компания е много несъразмерен. Решение е например 10 години да работиш на пазара, да спестяваш някакви пари и след това да влезеш на пазара на предприемачеството", каза Ялъмов.

"Пердпримачество по цял свят не е лесно... Практиката те учи да бъдеш перфектен. Трябва няколко пъти да паднеш, да си научиш уроците, за да можеш всеки следващ път да си все по успешен с идеята, която имаш", допълни Гиков.

"Това, което ние като Фонд на фондовете ще се опитаме да направим с инструментите, които планираме за следващия програмен период, е да финансираме фондове за технологичен трансфер, където идеите на самите студенти, заедно с преподавателите да могат да бъдат реализирани по-лесно. Да се направи този мост между идеите и фондовете, в които ние инвестираме...  Надявам се до края на годината вече да имаме по-конкретна идея за финансиране точно на този тип предприемачество, който идва от академичната общност". 

Няма сфера, където да няма нужда от иновации и има много нискотехнологични сектори в България, които обществото, правителството, медиите подценяват, а те всъщност изпреварват очакванията на обществото, подчерта доц. д-р Тодор Ялъмов.  По думите му не трябва да се гледа само на високотехнологичния сектор, защото устойчивото развитие на икономиката не може да бъде само в една сфера. 

Как трябва да представи идеята си пред инвеститорите младият предприемач, за да бъде успешен? Само стартиращите компании ли се нуждаят от предприемачи или те са търсени и в големите, утвърдени компании? Какво представляват вътрешните конкурси за предприемачество и предстои ли национален конкурс за този тип предприемачество?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате  тук.