Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България не трябва да хитрува, а да участва редом с ЕС в купуването на електромобили

Илия Левков, председател на УС на Индустриален клъстер "Електромобили" - ИКЕМ, в "Бизнес старт", 24.02.2022

13:10 | 24 февруари 2022
Обновен: 14:55 | 24 февруари 2022
Автор: Галина Маринова

Инициатива за нови 1000 зарядни станции за електромобили, които да се изградят в различни градове в България, ще стартира до края на годината с надежда да бъде приключена до края на следващата. Това каза Илия Левков, председател на УС на Индустриален клъстер "Електромобили" - ИКЕМ, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова

Въпреки неразбирането на въпроса, бизнесът инвестира в зарядна инфраструктура, подчерта събеседникът.  "Зарядната инфраструктура в Българя изпреварва използването на електромобили. Обикновено пропорцията в света е 1:10 - на десет автомобила има една зарядна станция. В България те са над 650 и всеки ден се инсталират нови станции".

"Електроенергийният системен регулатор ЕСО, заедно с няколко асоциации, включтелно и нашия клъстер, подписахме вчера меморандум, с който стартирахме една много сериозна инициатива за 1000 зарядни станции в различни градове в България, за да могат пътуващите с електромобили да спират, да зареждат автомобилите си, пътувайки в страната и да продължат пътя си. Тези 1000 зарядни станции ще се добавят към съществуващите 650". 

Искането на България за субсидия от 6140 евро за покупка на електромобил беше отхвърлено от Европейската комисия. Помощта беше залегнала в българските планове за следващия програмен период на оперативна програма „Околна среда“. По този повод събеседникът заяви, че този отказ е "нормален, защото само България търси пари от ЕС за финансиране на покупка на електрически превозни средства".  

"Във всички страни в Европа стимулите за покупката или дългосрочното наемане на електрически превозни средства се съфинансират със средства от националните бюджети. Само в България се правим на хитреци. Европейската комисия не е чувал, който раздава пари. Ние трябва да се фокусираме върху системния подход. Той изисква не да търсим въпросните пари от ЕК, за да се стимулират електрическите превозни средства, а да се създаде такава система от стимули, която да е обвързана и с други резултати, които ще се случат, ако се съфинансира покупката или дългосрочното наемане на електрически превозни средсва".

В проектобюджета, който се разглежда днес в парламента, "не сме видели да има специално направление за стимулиране на електрическата мобилност", каза гостът. "Жалко е, защото всяко правителство, с което сме разговаряли, включително и сегашното, не разбира, че електрическата мобилност всъщност има огромен потенциал и е възможност за индустрията, бизнеса и околната среда на България. Нашите препоръки не се взимат предвид и не мога да разбера защо това продължава. Видно от бюджета, след като няма заложени средства там, това показва какво е отношението на новото правителство и сме разочаровани в тази посока". 

"В плана за устойчивост и развитие, където чакаме пари от ЕК, има заложени тези средсва, но те отново не са заложени по правилния, системния начин. В Националния доверителен екофонд също има заложени средства за съфинансиране на покупка на електромобили, но там отново е сбъркан моделът. Ако не направим промяна в този начин на съфинансиране, тези стимули ще бъдат отново неефективни и тази година". 

Във връзка с агресията на Русия срещу Украйна гостът каза: "За нас това е много тревожно, защото в Украйна има производители на електрически автобуси, а имат и тестови проекти за производство на електромобили. Така че това ще върне страната много назад. Партньорските ни отношения с организации като нашата също са важни и търпят отлагане във времето. Това, което се случва в Украйна, е безумие. То ще рефлектира върху целия пазар, не само върху електромобилите, но и инфраструктура и т.н.".

Какви са стимулите в Гърция и как южната ни съседка успя да ни изпревари в тази насока, въпреки че бе изостанала? Какви са стимулите в Румъния и как те подхождат системно към този въпрос? Какви са проектите, по които клъстера работи в момента, какви са постиженията и намеренията за бъдеща дейност? Какви са инициативите, свързани с образователни инициативи, по които активно работи организацията? Какви са въпросите, които тревожат бизнеса във връзка с липсата на разбиране от страна на министерството на образованието за нуждата от надграждане на образованието на младите специалисти? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате  тук.