Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

BESCO: IT бизнесът има нужда от изпреварващи политики, а не от противопоставяне

Иван Василев, зам.-председател на Българската стартъп асоциация BESCO, в "Бизнес старт", 27.01.2022

13:00 | 27 януари 2022
Обновен: 15:21 | 27 януари 2022
Автор: Галина Маринова

BESCO не е принципно против вдигането на максималния осигурителен доход, но сме против начина, по който това се прави. Според нас това е остаряла практика да се правят промени в последния момент. Това каза Иван Василев, зам.-председател на Българската стартъп асоциация BESCO, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. "Фирмите са направили своите разчети за годината и бяхме изненадани от намерението на Министерството на финансите да увеличи максималния осигурителен доход от днес за утре. За нас е важен принципът. Искаме да видим тази промяна - да видим диалог с бизнеса, да бъде чут гласът на високотехнологичния бизнес".

Министерството на финансите предлага увеличението на максималния осигурителен доход да стане от 1 април, като становището на BESCO, както и на всички асоциации, които са във високите технологии е изразено още в края на миналата, 2021, година и то е против вдигането на максималния осигурителен доход, каза Василев.

"Именно във високотехнологичните, в иновативните, в стартиращите компании виждаме ключа към възможен икономически ръст, който се залага от правителството. Нека бъдем чути, нека бъдем на масата на преговорите. В момента IT бизнесът не е на масата на преговорите, а ние искаме той да бъде там". 

Изказването на министъра на финансите Асен Василев, че вдигането на максималния осигурителен доход "ще бъде проблем за тези компании в IT сектора, които не произвеждат добавена стойност", а "работят на ишлеме", гостът коментира така: "Всяко такова противопоставяне е деструктивно. Конструктивното е, че всеки има място в етапа на развитие".

"Аутсорсинг компаниите са важни, защото дават възможност на много българи да се докоснат до големи високотехнологични компании. Това е вход за младите таланти в IT бизнеса. Следващото ниво,  разбира се, е български компании да започнат да създават продукти с висока добавена стойност. Именно тук е взаимовръзката между тези два вида компании. Искаме тази взаимовръзка да бъде насърчена. Искаме да видим политики, които са за технологичен трансфер, за взаимовръзката между науката и бизнеса. Искаме да видим изпреварващи политики, а не такива на противопоставяне".

Политиката на държавата трябва да бъде на приобщаване, да видим таланти и компании от останалите държави да идват в България, а не да се върви към противопоставяне, подчерта Иван Василев.

Българското законодателство е остаряло, от 2011 година, и не отговаря на нуждите на съвременните взаимоотношения между служители и работодатели, каза гостът по повод уреждането на трудовите взаимоотношения при дистанционна работа. "Това, което чух е обнадеждаващо за мен, защото темата се повдига. Ние имаме експертиза по тази тема".

"В последните две години работим активно с наши партньори от различни асоциации и подготвяме законопроект. Темата е включена в Плана за възстановяване и устойчивост в Реформа N11, както и в коалиционното споразумение. Повдигането й в Комисията по електронно управление и информационни технологии е още един знак, че това ще бъде тема за Народното събрание и правителството, така че ще се регламентира най-накрая взаимоотношенията между служители и работодатели. Но е важно да се чуят всички страни, да бъдат включени в целия процес на изготвяне на законодателните текстове, за да защитават интересите, както на работодателя, така и на служителя". 

По-добре е да се направят промени в Кодекса на труда, защото едно ново законодателство би усложнило целия процес, категоричен бе Василев.

Относно актуалните битки и предложения на екосистемата, които могат да се осъществят най-бързо гостът коментира, че в момента асоциацията е "на финалната права на създаването на законопроект, който ще създаде нов вид търговско дружество в Търговския закон - Дружество с променлив капитал".

"По темата за Дружество с променлив капитал работим повече от три години, заедно с различни партньори, адвокати, работодатели, бизнес и фондове. Целта е да създадем такъв тип дружество, който ще даде необходимата правна гъвкавост на стартиращи компании да създават, развиват и управляват високотехнологичния си бизнес именно в България". "Възможността за даване на опции за служителите в стартъп компаниите е една от точките на Дружеството с променлив капитал. Там се регламентират отношенията между служители, основатели, инвеститори. На финалната права сме. Текстът е финализиран, предстои да бъде предложен за обществено обсъждане и след това евентуално гласуван".

Следващата тема е, че искаме да намерим механизми за насърчаване на ангелските инвестиции, да регламентираме технологичния трансфер, да работим активно по промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Работи се и по темата за таланта, включвайки "стартъп виза", която предстои да бъде гласувана от Министерски съвет, искаме да направим и технологична виза за България, каза още Иван Василев. "Това са теми, заложени в един документ, който ще бъде представен на 16 февруари, с препоръки към правителството. Работим активно по тези теми и се надяваме в следващите месеци те да станат реалност". 

"Проблемът с привличането на чуждестранни IT таланти стои на масата. Работим активно с различните министерства. Това, което може да се направи, е България да работи по-активно, за да се рекламира страната като едно атрактивно място за развитие на IT таланти и бизнес. Има и законови регламенти, които трябва да се променят, за да се олекотят процедурите. В новото правителство се говори за дигитализиране на консулските услуги и това със сигурност е стъпка в правилната посока". 

За инициативата Scale Up Europe, гостът каза, че това е една от приоритетните теми за френското председателство на Европейския съвет. "Следващият месец предстои среща на всички участници в инициативата с домакин Франция. На европейско ниво ще се очертае рамката, за стимулиране на компаниите, създадени в Европа, да останат в ЕС".

"Европа изостава от САЩ, от Китай, в това да задържа своите иновативни компании. Искаме това да се промени. Става въпрос за законодателство, свързано с насърчаване на инвеститорите в стартиращи компании в късен етап на развитие, улеснение на достъпа до талант, по-малко и по-ясни регулации. Това е битка на европейско ниво, която предстои да водим, но вярваме че ще успеем да постигнем целите си и до 2030 година да имаме поне 10 компании, оценени на $100 млрд". 

Вижте целия коментар във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.