Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Google на прицел заради нелоялни практики в рекламата

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в Бизнес старт, 17.01.2022

13:15 | 17 януари 2022
Автор: Галина Маринова

Google години наред е заблуждавала издатели и рекламодатели относно цените и процесите на рекламните си търгове, като е създавала тайни програми, които са намалявали продажбите на някои компании, докато са увеличавали цените за купувачите, става ясно от нови твърдения в съдебен иск.Това каза в своя технологичен коментар Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

Междувременно Google прибира разликата между сумата, за която е казала на издателите и рекламодателите, че струва една реклама, и е използвала паричния резерв, за да манипулира бъдещи търгове и да разшири цифровия си монопол, се твърди в новия иск. В документите се цитира вътрешнофирмена кореспонденция, в която служителите на Google заявяват, че някои от тези практики са равносилни на разрастване на бизнеса чрез „вътрешна информация".

Нередактираният иск, подаден в петък в Окръжния съд на Ню Йорк, е изпратен, след като през изминалата седмица федерален съдия постанови, че изменената жалба, подадена миналата година, не може да бъде заведена.

Google, част от Alphabet Inc., заяви, че възнамерява да подаде молба за отхвърлянето на иска през тази седмица. Говорител на компанията заяви, че искът е „пълен с неточности и няма правни основания". Той добави, че „нашите рекламни технологии помагат на уебсайтовете и приложенията да финансират съдържанието си и дават възможност на малките предприятия да достигат до клиенти по целия свят. В областта на онлайн рекламата съществува силна конкуренция“.

Американският технологичен концерн Microsoft е засякъл „унищожителен" компютърен вирус, който атакува множество правителствени организации в Украйна.

Вирусът е засечен за пръв път на 13-ти януари т.г., а софтуерният гигант не е открил връзка между него и други хакерски групи, пише компанията в постинг в корпоративния си блог. 

Засега вирусът е номериран с DEV-0586 и носи името Whisper Gate. Той е разработен да изглежда като стандартен криптовирус, т.е. криптира данните в компютрите, но има друга цел. За разлика от типичните криптовируси, този няма модул за искане на откуп и декриптиране на данните. Той показва съобщение, че иска откуп от 10 000 долара в биткойни, но реално няма как да бъде платен. Вместо това неговата цел е да направи системата неизползваема и да не може да бъде възстановена.

DEV-0586 е засечен в системите на „дузина" компании, държавни институции и неправителствени организации в Украйна. Софтуерният гигант смята, че реалният брой на жертвите е още по-голям, но за момента не може да определи мащаба на атаката.

Защо Netflix вдига цените си и какви ще са реакциите на пазара и на потребителите?

Вижте целия коментар във видеото. 

Още технологични новини четете на Investor.bg.