Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Продажбите на компютри се връщат на пикови нива и ще продължат ръста

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 13.01.2022 г.

13:15 | 13 януари 2022
Обновен: 14:19 | 13 януари 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Проблемите с производството и доставки на чипове удариха продажбите на персонални компютри през четвъртото тримесечие на 2021 г., но данни от сектора сочат, че съживяването на пазара, предизвикано от пандемията, да продължи. Това коментира Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

International Data Corp. и Canalys съобщиха, че доставките на персонални компютри през четвъртото тримесечие са се увеличили с около 1% на годишна база, докато Gartner Inc. съобщи, че световните доставки на персонални компютри са намалели с 5% през декемврийското тримесечие, което според пазарния наблюдател е първият спад на годишна база след шест поредни тримесечия на растеж.

IDC продължава да смята, че общият пазар на персонални компютри се е възстановил на много по-високо ниво, отколкото преди пандемията от Covid-19.

Canalys заяви, че доставките на персонални компютри през 2021 г. възлизат на 341,1 млн. единици, докато IDC определи доставките в световен мащаб за годината на 348,8 млн. единици, като и в двата случая увеличението спрямо предходната година е приблизително 15%. Така продажбите се завръщат на нивото от 2012 г., което е най-високото за последните 10 години.

Междувременно Gartner заяви, че доставките през 2021 г. са достигнали 339,8 млн. единици, което е с около 9,9% повече от предходната година.

Попов коментира и нивата на чуждестранни инвестиции в китайския технологичен сектор след година, изпълнена с регулации и репресии от Пекин, и действията на Microsoft за развитието на свои собствени чипове.

Повече новини от технологичния сектор може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.