HR Capital ще инвестира в стартъпи, разбиващи старите модели

Христо Христов, основател на HR Capital, "Бизнес старт", 10.12.2021 г.

12:14 | 10 декември 2021
Обновен: 17:34 | 15 декември 2021
Автор: Даниел Николов

HR Capital ще използва средствата от 1.5 млн. лв. от планираното на 15 декември IPO на beam пазара на Българска фондова борса за нови инвестиции в иновативни компании от България и региона и фондове за рисков капитал. Компанията подготвя нова инвестиция във финтех областа, която ще бъде обявена след предлагането, но ще продължи с политиката си за диферцифициране в най-различни области. Това заяви Христо Христов, основател на HR Capital, партньор във фонда Eleven и главен изпълнителен директор на "Дарик" , в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Финтех е една от областите, но далеч не е единствената. Гледаме компании, които променят модела на стари същеструващи индустрии като здравеопазването, което е много закостеняло и бавно, макар COVID-19 малко да акселерира процеса за дигитализация на сектора; като супермаркетите, където вече няма нужда да ходиш и да пазарауваш, а да си поръчваш чрез телефона. Харесваме компании, които имат страхотен екип, иновативна технология и се опитват да променят стар модел, съществувал десетки години."

Много голяма част от компаниите имат нужда от подкрепа в маркетинга и рекламата и HR Capital ще може да използва натрупания опит и екипа "Дарик". "Търсим компании, които могат да се възползат от тази подкрепа."

Различното на HR Capital e, че "ще се опитаме бордът на директорите да го възнаградим чрез акции, така че дружеството ня практика да няма никакви разходи извън най-стандартните", каза Христов.

Христов коментира, че някои български компании - като Payhawk или NitroPack - имат потенциала да станат европейски и световни лидери, но стартъп екосистемата в България страда от липса на големи инвеститори. 

"Няма локален инвеститор, който да може да напише чек за 10 млн. евро, а вече има немалко компании, които имат нужда от това." 

Тези компании трябва да търсят средства от външни инвеститори в САЩ и Европа, където са непознати. "Една идея по-трудно е, отколкото ако си тук, и инвеститорите те познават и ти имат доверие."

Според Христов трябва да се даде възможност на пенсионните фондове да инвестират в стартъпи, като уточни че в такива ситуации самите фондове ще управляват парите и ще преценят кое е подходящо за техния риск апетит.

Макар HR Capital да не се опитва в този момент да набере максималните 3 млн. лв., които са таванът на beam пазара, това ограничение трябва да падне, смята Христов. 

"Ние ще искаме да наберем и повече, но всяко нещо с времето си. Ние вярваме в малките стъпки - излизаме с по-малко IPO на beam, после смятаме да отидем на горния сегмент на борсата. Причината да набираме толкова капитал е, че проектите ни са за толкова."

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Повече за IPO-то на HR Capital може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.