Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ескалация на конфликта с Украйна би била катастрофална и за Русия

Валери Тодоров, журналист, "Бизнес старт", 06.12.2021

12:33 | 6 декември 2021
Обновен: 13:18 | 6 декември 2021
Автор: Георги Карамфилов

В момента започва нов кръг на напрежение в много области като икономиката, международната политика, което предизвиква изнервяне. САЩ се изтеглят от ключови за тяхната политика зони, което създава напрежение за самите тях и за страните в района. Това заяви Валери Тодоров, журналист, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова. 

Между 90 000 и 94 000 руски войници са разположени на границата с Украйна. Данните са от американското разузнаване. Говори се дори за план за нахлуване в Украйна от страна на Русия със 175 000 войници. 

“Позволете ми да се съмнявам в тази информация. Същата информационната подготовка видяхме и преди нахлуване в Ирак, в Сирия или в Либия. Тези дезинформационни войни на този етап вече стават банални.” 

Валери Тодоров заяви, че САЩ се опитват да упражнят силен политически и дипломатически натиск, като по този начин наложат по-широкообхватни и по-тежки мерки спрямо Русия. От своя страна Руската федерация реагира съвсем очаквано, имайки предвид, че се стоварва военна техника по нейните граници. Единствено анексирането на Крим остава като трън в петата на Москва заради който към нея винаги се гледа с подозрение. 

“Някои не особено надеждни медии пишат, че може да се очаква нахлуване в Украйна от север и от юг и едва ли не целта е да се овладее и Киев. Подобни действия биха били катастрофа и за самата Русия. Украйна изобщо не е малка държава. Дразнещо е обаче, когато Киев сам напряга допълнително обстановката.” 

Тодоров припомни, че министърът на отбраната на Украйна поиска войски на САЩ, Великобритания и Канада да бъдат разположени на 5 ключови зони из цялата страна. Подобно действие би било изключително предизвикателство за Русия. Кремъл сам каза, че влизането на сили на НАТО на територията на Украйна е червена линия, която няма да допусне да бъде прекрачена. 

“Безспорно е, че Украйна политически се стреми към НАТО. Друг е въпроса как по-голямата част от украинското население реагира на всичко това особено в източните и западните области.” 

Различни организации и лидери на мнение в Украйна имат своите различни виждания за политиката на Киев към Москва. Някои дори съветват да се приеме пътя на Финландия - част от Европейския съюз, но не и на НАТО. Това показва, че в Украйна няма пълен консенсус за политика на провокация към Киев и всъщност някои предпочитат диалог.  

“В региона на Черно море се образува една геополитическа дупка и то след като Турция реши да оттегли част от ангажиментите към НАТО, ЕС и САЩ. Ердоган реши да играе на две полета, тъй като има интереси в Кавказ, което означава, че Турция лавира между САЩ и Русия. За Вашингтон това е неприемливо.” 

Влизаме в зона на нестабилност в международната политика, тя е продиктувана от неизвестните около икономиката, пандемията, но и от това преструктуриране на сигурността.

Целия разговор можете да чуете във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да чуете тук